Editura Evenimentul si Capital

A murit academicianul Solomon Marcus. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj emoţionant UPDATE

Solomon Marcus împlinise 91 de ani la începutul acestei luni
Autor: | | 13 Comentarii | 4124 Vizualizari

Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit la vârsta de 91 de ani. Celebrul academician s-a stins, joi, la spitalul Fundeni din Capitală unde unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.

Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925 în oraşul Bacău. Părinţii săi au fost croitori. După absolvirea studiilor liceale în oraşul natal, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent.

După absolvirea facultăţii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Profesorul Solomon Marcus a fost autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale s.a. Cărţile sale au fost traduse în multe ţări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România şi care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române. În 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.

Într-unul din ultimele sale interviuri, marele academician a vorbit despre principala problemă a învăţământului actual. „Cuvântul-cheie este agresiunea. La agresiunea manualelor se adaugă agresiunea temelor de lucrat acasă, în care sunt implicaţi diverşi membri ai familiei”, a descris matematicianul situaţia. „Calculatorul a venit pentru a ajuta inteligenţa umană să nu se consume în acte primitive de memorare”, a precizat Solomon Marcus pentru digi24.ro.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a transmis condoleanțe familiei academicianului Solomon Marcus și și-a exprimat regretul față de moartea acestuia. De asemenea, ministrul a declarat că Solomon Marcus a lăsat în urmă „o operă ştiinţifică cu valenţe universale”. „Transmit condoleanţe familiei şi deplâng trecerea în rândul celor drepţi a profesorului şi academicianului Solomon Marcus, o personalitate multidisciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

„Pe Profesorul Solomon Marcus l-am întâlnit prima oară în anul 1953, când eram studentă în anul I la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Cursul de Analiză Matematică era predat de Conferențiarul C. T. Ionescu Tulcea în mod elegant, axiomatic – stil Bourbaki – care însă pe multi studenți îi intimida. Asistentul universitar care conducea seminarul de Analiză Matematică era Solomon Marcus. El reuşea să facă accesibilă teoria abstractă de la curs, venea la Seminar cu un entuziasm efervescent, cu tolba plină de exemple şi probleme, care de care mai incitante, toate splendid documentate. Grija şi atenţia sa faţă de studenţi l-au făcut drag tuturor şi au rămas legendare. Totuşi, nici unul dintre noi nu şi-ar fi imaginat atunci că tânărul nostru asistent va traversa frontiere culturale nebănuite, va acumula cunoştinţe enciclopedice, va deveni intelectualul de elită de azi, cu care ne putem mândri; intelectualul care cu numai doi trei ani in urmă dialoga cu atâta fineţe şi măiestrie, pe scena Ateneului Român, cu Luc Montagnier, unul din cei mai mari savanți ai lumii. După 1989, am revenit în România de trei ori, pentru scurte vizite: în 2007, in 2010 si in 2014. De fiecare dată, l-am intâlnit pe Solomon Marcus. Prima oară când am venit, în 2007, la Congresul Matematicienilor Români, se împlineau 50 de ani de când plecasem din ţară. Marcus nu era la Bucureşti. Era plecat la Sibiu, care-şi sărbătorea noul statut de Capitală Culturală a Europei. Semne încurajatoare, mi-am spus, pentru cultura română, pentru Sibiu, pentru Matematică. Intâlnirea noastră la Bucureşti, la Congresul matematicienilor, după atâţia ani, a fost emoţionantă şi memorabilă. Comentariile făcute de Marcus pe marginea comunicării mele au fost deosebit de interesante şi relevante. Marcus a insistat să mă conducă până la hotel, aşa că am mers pe jos, pe Calea Victoriei, înfruntând canicula. Aceasta a fost, pentru mine, din punct de vedere fizic, o încercare herculeană, pentru Marcus în schimb, o bagatelă. Atunci am înţeles că Marcus face parte din acea categorie de fiinţe umane pentru care rezistenţa fizică, energia vitală, lucrează în tandem cu o enormă capacitate intelectuală. A «real phenom», ar spune despre Marcus tinerii de la noi de la Chicago.[…] Această capacitate de bucurie copilărească, această inepuizabilă generozitate de spirit au rămas constante de-a-lungul anilor la Solomon Marcus. Ele au şi azi darul de a mă emoţiona“, declara în urmă cu un an Prof. Em. Alexandra Bellow Department of Mathematics, Northwestern University, Evanston, Il., USA, cu ocazia sesiunii omagiale dedicate lui Solomon Marcus, eveniment organizat de Secţia de Ştiinţe Matematice a Academiei Române.

Fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat că vestea că este bolnav a luat pe toată lumea prin surprindere întrucât profesorul Marcus era „foarte vioi” și ultimele săptămâni de viață și le-a petrecut ținând conferințe și pledând pentru reformarea învățământului românesc. De asemenea, coordonatorul lotului olimpic de matematică, Radu Gologan, a precizat că pentru multe persoane Solomon Marcus a fost „un sfânt al minții”.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI