Declarat în anul 2000 drept cel mai bun fundaş stânga din istoria fotbalului românesc, Mocanu suferea în ultima vreme de un cancer la esofag. În urmă cu trei ani, fostului fotbalist i se amputase piciorul drept.

Născut pe 24 februarie 1942, la Constanţa, Mihai Mocanu s-a transferat în 1963 la Petrolul Ploieşti, cu care a cucerit titlul de campion al României trei ani mai târziu. În ultimele săptămâni de viaţă, fiica sa l-a dus înapoi la Constanţa, unde a şi decedat.

„Mi-aţi dat cea mai proastă veste din ultimii foarte mulţi ani”, a fost reacţia lui Mircea Lucescu, cel care i-a fost lui Mocanu coleg de generaţie. „În astfel de situaţii regreţi că nu ai putut face nimic pentru un astfel de om. Mihai Mocanu a fost un fotbalist uriaş, un om care a trăit discret”, ne-a mai declarat Mircea Lucescu.

„Nu ştiam că a murit. Ştiam însă că era în mare suferinţă. Dumnezeu să-l odihnească”, ne-a mărturisit şi Emeric Dembrovschi, omul despre care s-a spus că are statuie în Mexic.

Mihai Mocanu se alătură celorlalţi foşti mari internaţionali ai „Generaţiei Guadalajara” care au trecut în nefiinţă, printre care Adamache, Coe, Ivăncescu, Tătaru, Dumitrache şi Dobrin.