Evenimentul Zilei > Actualitate > A fost descifrat unul dintre cele mai mari mistere din istoria lumii: ştim cine este Stig
A fost descifrat unul dintre cele mai mari mistere din istoria lumii: ştim cine este Stig

A fost descifrat unul dintre cele mai mari mistere din istoria lumii: ştim cine este Stig

Stig cel Alb de la Top Gear este Ben Collins, fost pilot de Formula 3 şi NASCAR. Scandalul din jurul personajului a dus la o confruntare între doi giganţi media, News Corp, a mogului Rupert Murdoch şi BBC.

Gata, de acum e sigur 100%: ştim cine e Stig. După nenumărate zvonuri şi piste false, vizeta a fost ridicată, pilotul îşi dezvăluie faţa.

Este foarte puţin probabil să nu fi văzut niciun episod din show-ul de televiziune “Top Gear" şi să nu vă fi întrebat cine este misteriosul personaj “The Stig". Până recent, identitatea pilotului era unul dintre cele mai bine păzite secrete din televiziune, şi a fost nevoie de intrarea în scenă a News Corp., gigantul media al mogulului Rupert Murdoch, pentru ca publicul să afle cine se ascunde în spatele vizierei negre.

News Corp. vs BBC

Ipoteza că pilotul Ben Collins ar fi “The Stig" a apărut prima oară în ianuarie 2009, când mai multe ziare britanice au reuşit să lege compania lui Collins de emisiunea Top Gear. Zvonul a fost infirmat vehement de BBC, iar Ben Collins a spus atunci că ipoteza i se pare “ridicolă", justificând contractele cu televiziunea prin alte servicii pe care le-ar fi oferit.

Însă la sfârşitul lunii trecute misterul s-a risipit, odată cu anunţul editurii HarperCollins, parte a News Corp. despre publicarea pe 16 septembrie a autobiografiei unui pilot în vârstă de 33 de ani, pe nume Ben Collins, care are de spus “o frumoasă poveste despre cei şapte an petrecuţi în rolul The Stig, o poveste care va atrage o audienţă mult mai largă decât pasionaţii de automobile". Evident, BBC a încercat să interzică publicarea cărţii, însă judecătorii nu le-au admis cererea.

“Ideea personajului The Stig este misterul – caracteristicile sale bizare şi speculaţiile cu privire la ce ar putea să gândească, să simtă sau cum arată", explica producătorul “Top Gear", Andy Wilman, motivele pentru care televiziunea publică britanică este pregătită să facă orice pentru a opri apariţia cărţii. Deşi detaliile poveştii nu au apărut încă, două lucruri sunt deocamdată clare: The Stig este Ben Collins, iar Ben Collins nu mai vrea să fie o vedetă misterioasă.

Istoria pilotului misterios

Potrivit site-ului emisiunii, ideea cu personajul The Stig le aparţine prezentatorului Jeremy Clarkson şi producătorului Andy Wilman. “The Stig" este un termen greu de tradus şi provine din jargonul şcolii absolvite de cei doi, unde elevii noi-veniţi erau porecliţi “Stig".

Primul The Stig, “Cel Negru" – numit aşa datorită costumului complet negru –, a rezistat doar două sezoane şi şi-a încheiat cariera tot printr-o autobiografie. Perry McCarthy a publicat o carte în care desconspira faptul că el fusese pilotul “Top Gear" timp de două sezoane şi drept urmare a fost “ucis" în primul episod al sezonului al treilea. The Black Stig a încercat o cascadorie îndrăzneaţă, să accelereze până la 160 km/oră pe puntea unui portavion şi apoi să oprească în siguranţă. Jaguarul modificat a atins într-adevăr viteza stabilită însă n-a mai apucat să frâneze, plonjând în mare. Din primul Stig a rămas o mănuşă plutind pe valuri şi Clarkson făcând glume sarcastice pe puntea portavionului.

Cel mai bine păzit secret

Sesizând potenţialul personajului, în jurul căruia se clădise tot show-ul, producătorii “Top Gear" au fost mult mai atenţi cu noul The Stig Alb, actualul. Timp de şapte ani secretul a fost păstrat şi The Stig a devenit în acelaşi timp un brand şi o legendă de televiziune.

Pe lângă contractul de confidenţialitate al celui sau celor care-l interpretau, secretul identităţii lui Stig a fost apărat cu toate mijloacele. Doar câţiva din membrii echipei “Top Gear" ştiau adevărul şi foarte puţini din executivii BBC.

The Stig avea cabină separată, mânca separat şi era obligat să poarte casca tot timpul în platou sau în locaţiile de filmare. La un moment dat, în timpul unei filmări, maşina lui The Stig a fost oprită de poliţişti pentru un control de rutină. The Stig a refuzat să-şi dea jos casca sau să vorbească cu poliţiştii. De aici, legendele.

Cine este The Stig?

De-a lungul celor şapte ani, misterul identităţii lui The Stig a fost unul dintre atuurile principale ale “Top Gear". El antrena, cu casca pusă, vedetele participante la “Staruri într-o maşină cu preţ rezonabil" şi tot el testa cele mai noi modele de supermaşini, o bună parte din emisiune fiind construită în jurul său.

Secretomania BBC a fost şi o bună mişcare de marketing, presa britanică fiind plină de speculaţii cu privire la identitatea acestuia. Piloţii Damon Hill, Allan McNish sau Russ Swift, sunt doar câţiva dintre cei bănuiţi a fi The Stig. Cea mai populară teorie era că sunt de fapt mai mulţi piloţi în rolul respectiv, între care şi o femeie.

Anul trecut, BBC a dus marketingul din jurul lui The Stig la extrem. Au anunţat că-l vor prezenta oficial pe pilot în timpul unei emisiuni. S-a dovedit a fi o glumă, The Stig din platou dovedindu-se a fi Michael Schumacher. A fost unul dintre cele mai reuşite momente de promovare din televiziunea britanică de anul trecut, însă este posibil ca momentul respectiv să fi rănit orgoliul adevăratului The Stig.

Nemulţumit de umbră şi de salariu

Presa britanică scrie că, spre deosebire de prezentatori, Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May, care au salarii cu şapte zerorui şi cotă-parte din merchandising (produsele de promovare), Ben Collins avea un contract foarte strict şi un salariu fix. Nici măcar din produsele cu emblema The Stig, de la tricouri la păpuşi, Collins nu primea nimic.

Aceasta în condiţiile în care “Top Gear" este una dintre cele mai profitabile emisiuni ale BBC, cu o medie de 5,3 milioane de spectatori pe sezon şi distribuită în peste 100 de ţări. În SUA, de exemplu, redifuzarea unui episod pe un canal tv naţional costă 100.000 de dolari.

Nici bani şi nici imagine. Ben Collins, pilot activ de curse în Formula 3 şi Nascar, are o notorietate redusă, The Stig fiind cel mai cunoscut “necunoscut" personaj de televiziune. Nu este încă foarte clar care va fi pasul următor al BBC, foarte posibil fiind un proces împotriva lui Collins pentru încălcarea clauzelor de confidenţialitate din contract.

Un proces pe care s-ar putea să nu-l câştige. “O mulţime de oameni au clauze de confidenţialitate în contracte, clauze care nu valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt scrise", spune avocatul Duncan Lamont, cel care a obţinut neinterzicerea apariţiei autobiografiei lui Collins pe motiv de încălcare a dreptului la libera exprimare a unei persoane.


Alături de Cameron Diaz şi Tom Cruise
Foto: Ap Photo

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: