A făcut avere din autostrăzi care nu există

A făcut avere din autostrăzi care nu există

Revista presei.

România Liberă

A făcut avere din autostrăzi care nu există

Dezbaterile "R.l." privind cauzele care au facut din Romania tara fara autostrazi au demonstrat recent ca fostele guverne nu au luat niciodata in serios aceasta directie cu potential urias de dezvoltare.

Totusi, ceea ce a urmat dupa decembrie 1989 a aratat ca pot exista castigatori si in aceste conditii: e vorba de oameni de afaceri care au revenit din strainatate pentru a obtine contracte de consultanta si studii de fezabilitate platite de guverne care nu stiau la ce le vor folosi. Unul dintre principalii beneficiari ai sistemului a fost un american de origine romana, Michael Stanciu.

Libertatea

Cum va arăta Parlamentul

Casa Poporului consumă lunar energie cât un oraş de dimensiuni medii. Aşadar parlamentarii s-au gândit să facă economie la consumul de energie de la locul lor de muncă, trecând la adaptarea Palatului Parlamentului pentru funcţionarea pe baza energiei solare şi eoliene. Numai că “ecologia” parlamentară ar costa cam 10 milioane de euro.

Palatul Parlamentului consumă lunar cam cât un oraş de dimensiunile Râmnicului Sărat, adică aproximativ 16 milioane de kilowaţi - energie electrică şi 21.000 gigacalorii - energie termică. Clădirea e de departe una dintre cele mai costisitoare instituţii când vine vorba de întreţinere: anual, lumina şi căldura Parlamentului costă cam 3,3 milioane de euro.

Adevărul

Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi

Laszlo Peter acţionează în Bucureşti pentru deschiderea unei filiale bancare ruseşti „de operaţiuni speciale”. A activat în România din 1990 până în 1995, sub acoperire diplomatică. Fotoreporterii „Adevărul“ l-au surprins pe Laszlo Peter având în mână o mapă cu ante-tul BNR.

După cazul fostului ofiţer bulgar Marinov Zikolov, spionul de legătură în dosarul „Floricel”, „Adevărul” a descoperit un alt fost ofiţer de informaţii care a activat sub acoperire diplomatică în România şi care acum lucrează în ţara noastră pentru spaţiul ex-sovietic. Este vorba de Laszlo Peter. Dacă Zikolov lucra pentru Ucraina, Peter o face pentru Rusia. Cotidianul

Tombola cu case a venit în România

Modelul american a fost deja lansat în România prin anunţarea unei tombole la care cu 100 de lei se putea câştiga o vilă.

Criza imobiliară îi face pe actorii de pe piaţa autohtonă să apeleze la diverse artificii pentru a scoate un preţ bun pe locuinţele din portofoliu. Cum discounturile şi diversele avantaje, cum ar fi loc de parcare gratuit, nu au avut succesul scontat, iar vânzările de locuinţe noi bat pasul pe loc, o altă metodă o constituie organizarea unei tombole la care pot participa, contra unei sume modeste, mii de persoane. Norocosul va fi numai unul. Se aşteaptă ca şi dezvoltatorii din România să apeleze la această modalitate, mai ales că în alte ţări succesul a fost foarte mare. În prealabil trebuie să se îndeplinească însă toate condiţiile specificate de Ministerul Finanţelor.

Ziua

Educaţie fizică fără cârpeli

Profesorii o acuza pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, ca a insailat orele de educatie fizica obligatorii cu cele optionale si cer abrogarea ordinului prin care au fost aprobate noile planuri cadru de invatamant.

De altfel, Federatia "Spiru Haret" a elaborat un proiect de ordin pentru abrogarea tuturor ordinelor emise de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu fara consultarea federatiilor sindicale sau fara dezbaterea publica a acestora.

Gândul

67% dintre studenţi muncesc part-time

Lipsa banilor, nevoia de a-şi găsi un job şi restanţele acumulate - acesta este cercul vicios care îl face pe studentul român să renunţe la facultate.

Principalele motive ce îi determină pe tineri să abandoneze studiile sunt lipsa banilor (30%), nepromovarea examenelor (29%) şi locul de muncă (25%). Conform unui studiu realizat de Alianţa Naţională a Asociaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), 67% dintre tineri îşi găsesc un job part-time, chiar din timpul studenţiei, în timp ce taxele exagerate percepute de universităţi nu fac decât să amplifice situaţia precară în care se regăsesc aceştia. Practic, mai mult de jumătate dintre universităţile româneşti au găsit diverse forme pentru a-şi rotunji veniturile prin intermediul buzunarului studenţilor.

Jurnalul Naţional

Pacepa acuză România de anti-Americanism

Fostul "spion-şef", generalul Ion Mihai Pacepa, acuză autorităţile de la Bucureşti de antiamericanism, bazându-şi argumentaţia pe ceea ce vom numi aici "cazul Răuţă".

Într-un articol publicat de FrontPaceMagazine.com, publicaţie online americană, Pacepa susţine că, alături de Rusia, România este singura ţară din fostul bloc comunist în care încă persistă sloganul de sorginte KGB-istă "America este duşmanul!". Deşi România este membră NATO, postură din care, pentru prima oară în istorie, integritatea sa teritorială este garantată de SUA şi apărată "cu preţul vieţii lor de militarii americani staţionaţi acum în România".

Ne puteți urmări și pe Google News