Preţul de tranzacţionare a fostului hotel, viitor shopping center, a crescut de cinci ori în trei ani, ajungând la 15 milioane de euro.
Pentru a doua oară în ultima lună, una dintre cele mai impună toare clădiri ale Clujului, situată în centrul oraşului, este pusă în vânzare. La începutul lunii mai, clădirea din Piaţa Unirii a fost scoasă la licitaţie publică, de un executor judecătoresc, din cauza unei datorii neplătite.
După ce clădirea a fost închisă, iar lucrările de restaurare sistate, una dintre agenţiile imobiliare puternice din oraş a anunţat ieri că societatea Ardeleana SA, cea care deţine dreptul de proprietate asupra clădirii, vrea să vândă imobilul unor investitori străini. De menţionat că proprietarul nu a menţinut funcţiunea de hotel a Continentalului, pentru că nu putea obţine stele în plus la clasificare din cauza lipsei spaţiului pentru locuri de parcare. Patru fonduri de investiţii interesate Doru Lupeanu, director de marketing al companiei imobiliare Grup de Lux, a precizat că valoarea de vânzare a clădirii Hotelului Continental va fi de 15 milioane de euro. Potrivit specialistului imobiliar, printre potenţialii cumpără- tori se numără patru fonduri de investiţii din Marea Britanie şi Austria.
„Există discuţii cu aceste fonduri de investiţii, care vor fi obligate să păstreze destinaţia prevăzută în autorizaţia de construcţie emisă de primărie, şi anume cea de galerii comerciale“, a spus directorul de marketing al agenţiei imobiliare Grup de Lux. La rândul lui, patronul firmei Ardeleana SA, Dorel Tamaş, care este finul cunoscutului om de afaceri Marius Vizer, a vorbit despre existenţa unor tratative pentru vinderea imobilului.
„Nu există un motiv anume pentru care ne-am decis să vindem clădirea. Totul ţine doar de afaceri şi de faptul că există mai mulţi cumpărători care s-au arătat interesaţi de tranzacţie“, a spus Tămaş. Clădire veche de la sfârşitul secolului al XIX-lea Clădirea a fost construită în anul 1894, iar prima ei destinaţie a fost cea de hotel. Suprafaţa totală este de 6.689 de metri pătraţi, iar suprafaţa utilă - de 4.769 de metri pătraţi. Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare, noile funcţiuni propuse pentru clădire sunt un un luxos shopping center, un restaurant de lux şi spaţii de birouri, totul sub denumirea de Galeriile „New York“, prima denumire oficială a hotelului.
„Galeriile «New York» vor beneficia de lifturi panoramice, scări rulante, un atrium pe una dintre scările interioare, o perdea de apă, prin restaurare urmând a se pune în evidenţă toate elementele arhitectonice decorative care dau valoare clădirii“, susţine Doru Lupeanu. TRASEU Investiţie profitabilă în centrul oraşului În urmă cu câteva săptămâni, pentru neplata unei datorii de 492.188 de lei pe care Ardeleana SA o avea faţă de o firmă din Turda, un executor judecătoresc din Cluj a decis scoaterea clădirii la licitaţie publică. Preţul fixat a fost de 28,5 milioane de euro. Între timp, în cursul lunii mai, datoria a fost achitată, în consecinţă, intenţia de vânzare la licitaţie publică a clădirii a fost anulată. Societatea Ardeleana SA, din Alba-Iulia, a cumpărat clădirea în care a funcţionat Hotelul Continental în anul 2005, contra sumei de 3,45 milioane de euro, adică 12,5 milioane de lei, de la Compania Continental din Bucureşti.
Specialiştii din domeniul imobiliar din Cluj spun că preţul de vânzare al clădirii în care a funcţionat Hotelul Continental nu este mare dacă se ia în calcul suprafaţa utilă care trebuie raportată la preţul de 3.000 de euro pe metru pătrat. Sanda Moldovan, preşedintele filialei Cluj a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, spune că această clădire este situată în zona ultracentrală şi, din acest motiv, preţul nu este exagerat pentru piaţa imobiliară clujeană.