A CĂZUT CORTINA, ADIO, MICHAEL!

A CĂZUT CORTINA, ADIO, MICHAEL!

Regele muzicii pop se mută printre îngeri. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Michael a părăsit arena Staples Center. Ceremonia publică s-a încheiat, după un spectacol nemaivăzut care a durat peste 3 ore. Michael va fi înhumat la cimitirul Forest Lawn. Finalul ceremoniei a fost extrem de emoţionant. Fiica cea mare a megastarului, Paris Katherine, s-a adresat publicului în hohote de plâns: "De când m-am născut, tati a fost cel mai bun tată pe care ţi-l poţi imagina şi vreau doar să spun că îl iubesc atât de mult..."

În cimitirul Forest Lawn din Hollywood îşi dorm somnul de veci şi actorii Bette Davis, Stan Laurel, Buster Keaton, Dorothy Lamour sau David Carradine.

Michael, ultima oară pe scenă

O mare de vedete şi mii de fanii l-au omagiat pe Michael, mai bine de trei ore, într-un spectacol nemaivăzut. Mesajele de adio şi cântecele în amintirea megastarului s-au înlănţuit de-a lungul ceremoniei, momente răsplătite cu ropote de aplauzele de fani. Nu au lipsit nici imaginile de arhivă cu regele muzicii pop, proiectate pe un ecran imens. Hit-urile lui Michael au adus lacrimi, dar şi zâmbete pe chipurile celor care l-au iubit. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Pop, acoperit de flori roşii, a fost depus la Staples Center din Los Angeles, chiar în faţa scenei. A fost primit cu ropote de aplauze, ultimele pentru Michael. Evenimentul a început cu mesaje de la Nelson Mandela şi Diana Ross citite de Smokey Robinson. "Michael a fost un geniu şi o legendă", a transmis laureatul premiului Nobel pentru Pace, fostul lider sud-african Nelson Mandela. Apoi, a urmat un moment de reculegere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lacrimi, aplauze, emoţie, durere Pastorul Lucious Smith, prieten al familiei Jackson, a ţinut un discurs, după care au cântat Mariah Carey şi Trey Lorenz, care au interpretat melodia "I ll Be There" cântată Jackson 5, din 1970. Lionel Richie a cântat plin de emoţie "Jesus is Love". Pe scenă a intrat şi Jermaine Jackson, fratele megastarului, cu o mănuşă asemănătoare celei purtate de Michael Jackson, şi a interpretat, copleşit de emoţie, binecunoscuta melodie "Smile". Toţi fraţii lui Michael, îmbrăcaţi identic, au purat câte o mănuşă albă cu pietre, la fel ca Michael.

Martin Luther King III şi sora sa, Berenice King, au vorbit, de asemenea, despre Michael Jackson. "Dumnezeu l-a vrut la El", a declarat Stevie Wonder, înainte de a cânta "Never Dreamed You'd Leave in Summer." Usher a interpretat "Gone Too Soon" şi a părăsit în lacrimi scena de la Staples, îmbrăţişându-se cu membrii familiei Jackson. În tot acest timp, familia starului, copiii Paris Katherine, Prince Michael Jackson II şi părinţii, aşezeţi în primul rând, împietriţi de durere, nu ş-au luat ochii de la sicriul aurit acoperit de flori roşii.

Shaheen Jafargholi, câştigător al faimosului concurs "Britain's Got Talent"  i-a adus un ultim omagiu idolului său. El trebuia să cânte în concertele din iulie de la Londra. "We Are The World", cântecul devenit imediat hit în întreaga lume, este interpretat cu lacrimi în ochi de zeci de prieteni prezenţi pe scena de la Staples. Iar lor li s-au alăturat şi membrii familiei Jackson.

"Cel mai bun tată pe care ţi-l poţi imagina"

Începută cu un minut de reculegere, ceremonia publică se încheie cu refrenele care l-au făcut celebru pe Michael Jackson. "Heal the World" este unul dintre acestea. În 1992,  Michael a pus bazele Fundaţiei "Heal The World", care avea ca scop dezvoltarea unor programe pentru securitatea şi sănătatea copiilor. Atunci, Michael şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra drepturilor şi problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume.

Apoi, fraţii lui Michael şi-au luat, pe rând, rămas bun de la acesta. Marlon Jackson a rostit cuvinte la fel de sfâşietoare: "Încerc să înţeleg de ce Dumneze l-a luat pe fratele meu.  Ai plecat cu o parte din mine! O parte din tine va sălăşlui alături de mine, de noi toţi. Îmi amintesc când veneam acasă de la şcoală şi mâncam pe fugă, încercând să ne bucurăm de timpul liber, pentru că ştiam că vine tata şi trebuia să plecăm să înregistrăm". 

Finalul ceremoniei a fost cel mai înduioşător. Fiica cea mare a megastarului, Paris Katherine de 11 ani, s-a adresat publicului în hohote de plâns, fraza ei fiind cel mai bun discurs care arată lumii cine a fost cu adevărat Michael Jackson: "De când m-am născut, tati a fost cel mai bun tată pe care ţi-l poţi imagina şi vreau doar să spun că îl iubesc atât de mult..." Marea absentă la ceremonii a fost Elizabeth Taylor, prietenă foarte bună cu Michael. Actriţa a declarat că nu vrea să împartă durerea cu alţii. Deşi iniţial şi-a anunţat prezenţa, nici Diana Ross nu a fost prezentă la Staples Center. Nici Debbie Rowe mama a doi dintre copiii lui Michael nu a luat parte la ceremonia de adio.

Fraţii lui Michael poartă sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia. Foto: Reuters.

Mesaje de la prieteni Nelson Mandela: "Michael ne-a devenit apropiat după ce a început să vină în Africa de Sud şi să suţină concerte în mod regulat. Am o imensă admitaţie pentru talentul său (...) Michael era un gigant, o legendă. Am plâns alături de milioane de fani din întreaga lume şi am fost alături de durerea familiei şi a prietenilor", a spus liderul sud-african.

Diana Ross: Michael era un om pe care l-am iubit mult, o comoară în universul meu, o parte din viaţa mea. Nu am cuvinte să mă exprim."Mesajul prietenei de suflet a fost citit Smokey Robinson. Brooke Shields: "Avea cel mai pur râs pe care îl cunosc", îşi aminteşte fosta iubită a lui Michael Jackson. " Pentru lumea din afară era un geniu. Pentru prieteni şi apropiaţi a fost amuzant, a fost onest şi pur", a continuat aceasta cu lacrimi în ochi. "Michael vedea totul cu inima lui".

Reverendul Al Sharpton s-a adresat copiilor lui Michael Jackson: " Nu era nimic ciudat la tatăl vostru".

Berry Gordy, fondatorul casei de discuri Motown: "Michael Jackson avea 10 ani când, împreună cu fraţii săi (Tito, Jermaine, etc.) au avut prima audiţie la Motown. Au fost extraordinari. El cânta şi dansa ca nimeni altul, nu mai văzusem niciodată aşa ceva. Cred că este cel mai mare artist din câţi au trăit vreodată."

Pastorul Lucious Smith: "Ne-am adunat aici, unde, în urmă doar cu câteva zile, a cântat Michael. În primul rând, acest om era fratele nostru, fiul nostru, tatăl nostru şi prietenul nostru. În inima lui caldă, Michael nu-şi dorea decât să dăruiască dragoste întregii lumi." Ultima zi cu Michael

Cu un sfert de oră întârziere faţă de ora anunţată oficial, familia Jackson a ajuns la cimitirul Forest Lawn, unde a avut loc un scurt serviciu religios. O porţiune din autostradă a fost închisă pentru a-i face loc coloanei de 18 limuzine negre, în drumul lor spre cimitir. Mama lui Michael şi copiii săi au fost primii care au ajuns la capelă. După o slujbă de aproximativ o oră, sicriul cu trupul lui Michael, acoperit de flori roşii şi purtat de şapte bărbaţi, a părăsit capela spre Staples Center. Dricul a pătruns în complexul din inima L.A.-ului pe o intrare separată, păzită de forţele de ordine şi departe de mulţimea de fani.

Cortegiul funerar intră pe poarta Forest Lawn. Foto: Reuters

Un eveniment media uriaş

Graţie hazardului, 17.500 de admiratori au câştigat bilete, însă doar 11.000 au avut locuri în arenă şi au luat parte la ceremonia în memoria idolului lor. Purtătorul de cuvânt al familiei Jackson a vorbit despre un "eveniment extraordinar" pe care oamenii nu-l vor uita toată viaţa, cel mai mare show din istoria media. Pe bună dreptate, dacă ne gândim că sute de televiziuni şi site-uri din lumea întreagă au transimis ceremonia de adio. La fel şi 50 de cinematografe americane, unde intrarea a fost gratuită. Nu mai puţin de 20 de elicoptere au survolat deasupra complexului Staples Center ca să transmită live imagini.

Foto: Reuters ALAI. Sicriul aurit al lui Michael Jackson este scos din capela cimitirului Forrest Lawn pentru a fi dus la ceremonia de la Staples Center Foto: EPA

Potrivit The Washington Post, audienţa ar putea ajunge la un miliard de oameni de pe tot globul, adică un om din şapte va urmări funeraliile megastarului. "Este probabil cel mai mare eveniment de la Jocurile Olimpice din 1984 din Los Angeles", a declarat pentru CNN şeful poliţiei din L.A. 3.500 de poliţişti au fost mobilizaţi în metropola americană. Potrivit AFP, şeful poliţiei le-a cerut fanilor să facă donaţii ca să acopere cheltuielile desfăşurării dispozitivului excepţional de securitate de astăzi. Costuri care se ridică la peste 2 milioane de dolari. "Suntem capitala diverismentului şi suntem obişnuiţi cu astfel de evenimente, însă nu suntem imuni la criza financiară", a declarat oficialul.

Foto: Reuters

Obama despre Michael

"Michael Jackson este unul dintre cei mai mari artişti ai generaţiei noastre. Precum Elvis, Sinatra sau Beatles, el face parte din cultura noastră. Talentul său extraordinar s-a amestecat cu o doză de tragedie, precum dificultăţile din viaţă privată. Important este să ne amintim ce este mai bun despre Michael", a declarat preşedintele american Barack Obama pentru CNN.

CITIŢI ŞI:

Regele Michael Jackson, adorat şi pe ultimul drum „Când l-am îmbrăţişat pe Michael, mi-a fost teamă că-l strivesc” "Stau cu pălăria lui Michael în faţă şi plâng"