Pregătirea conservelor de toamnă. Cum eviți formarea mucegaiului în borcanul cu zacuscă
- Mădălina Sfrijan
- 17 august 2024, 15:03
La un pas de startul toamnei, gospodinele încep să pregătească primele conserve. Gemurile, zacusca, murăturile, fructele și legumele uscate sunt doar câteva dintre bunătățile care vor umple cămara pentru iarnă. Multe gospodine se confruntă cu o adevărată provocare atunci când prepară dulceața sau zacusca. Formarea mucegaiului deasupra borcanului plin cu cele două delicii este aspectul de care acestea se tem cel mai mult.
Truc pentru gospodinele care pregătesc conserve. Cum poate fi evitată formarea mucegaiului
Mucegaiul poate fi periculos pentru organism, mai ales în cazul persoanelor vârstnice sau a celor mici. De asemenea, femeile însărcinate se pot confrunta cu probleme medicale dacă ajung să consume alimente alterate sau pline de mucegai.
Pe lângă dulceață sau zacuscă, siropurile preparate în casă pot face mucegai. Unele persoane aleg să îl îndepărteze și să consume alimentul respectiv. Acest obicei nu este recomandat de specialiști.
Sterilizarea borcanelor, regulă de aur
Pentru a evita formarea mucegaiului în borcane, gospodinele trebuie să acorde o atenție aparte procesului de pregătire a borcanelor. Acestea trebuie să fie spălate și curățate de impurități. Numeroasele persoane aleg să sterilizeze borcanele în mașina de spălat vase, având în vedere că acest aparat electrocasnic funcționează la o temperatură înaltă.
De cele mai multe ori, mucegaiul ajunge să se formeze din cauza greșelilor făcute în timpul preparării.
Cum poți pregăti conserve care să reziste peste iarnă
Pentru ca borcanele pline cu zacuscă sau gem să reziste o perioadă îndelungată, procesul de fierbere se poate face și la bain Marie. Sterilizate în mod corect, borcanele vor putea păstra deliciile la fel de proaspete precum în ziua în care au fost preparate.
În trecut, multe persoane foloseau aspirina pentru a evita formarea mucegaiului în borcanele cu gem. Această procedură nu este recomandată de specialiști, mai ales atunci când alimentul este consumat de copii sau femeile însărcinate, arată Slurrp.com
Conform studiilor, mucegaiul se poate forma pe majoritatea alimentelor cu o textură moale. În plus, acesta se dezvoltă inclusiv în mediile reci sau acide.