Magistraţii au decis acum că hotărârea este discriminatorie, iar fiecare reclamant va fi despăgubit cu 2000 de euro. În plus, oamenii trebuie să primească locuinţe sociale în oraş. Romii mai au însă de aşteptat, deoarece reprezentanţii primăriei au decis să facă recurs, potrivit digi24.ro.

"Copiii dormeau pe jos, fără căldură, fără nimic"

Cele 76 de familii de etnie romă evacuate îşi amintesc foarte bine ziua de 17 decembrie 2010, când au fost mutate, printr-o decizie a primăriei, în nişte module aflate lângă groapa de gunoi a oraşului. "N-am avut nici pe ce să ne facem mâncare… Copiii dormeau pe jos, fără căldură, fără nimic", povesteşte unul dintre cei afectaţi de decizia de acum trei ani a primăriei. "E foarte departe de oraş. Când facem cumpărături trebuie să facem pe mai multe zile, nu avem mâncare proaspătă", explică altul. Romii mutaţi în zona Pata Rât se plâng de condiţiile în care trebuie să trăiască. Nu au încălzire şi nici apă caldă. În plus, există doar o baie la patru apartamente.

Instanţa: Mutarea familiilor, discriminatorie

Tribunalul Cluj a decis că mutarea familiilor rome în aceste locuinţe este discriminatorie, aşa că a hotărât ca primăria să le dea locuinţe mai bune, în oraş, plus despăgubiri de 2000 de euro pentru fiecare dintre cei 158 de reclamanţi. "Sincer să vă spun, 2000 de euro nu ne prea fascinează pe noi", a declarat pentru Digi24 Stancu Florin, directorul Asociaţiei Comunitare a Romilor din fosta stradă Coastei. "Pe noi singurul lucru care ne-ar interesa ar fi să fim mutaţi de aici, să beneficiem de locuinţe sociale, să ne creştem liniştiţi copiii, să ducă la bun sfârşit şcolile pe care le au", a precizat acesta.

Municipalitatea a anunţat că va face recurs

Municipalitatea a anunţat deja că va depune recurs la decizia instanţei şi expune propria versiune: "Nu am avut de-a face cu un caz de evacuare forţată, ci cu o procedură administrativă de atribuire de locuinţe sociale de urgenţă. Erau peste 50 de familii care locuiau efectiv ilegal, fără nici o normă de trai normală, în mijlocul străzii", a arătat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Procesul a durat mai bine de doi ani, iar recursul se va judeca la Curtea de Apel Cluj.