Fiecare persoană are o atitudine diferită legată de renunţarea la fumat şi de aceea este important să găsiţi formula care vi se po triveşte.
Mulţi fumează când sunt plictisiţi, când socializează, la stres, la cafea, la finalizarea unei sarcini sau când se pregătesc să înceapă o activitate.

Pentru a putea renunţa, este important să cu noaşteţi ce rol au ţigările şi să folosiţi trucuri care să înlocuiască gestul de a aprinde o ţigară.

1. Limitaţi consumul de cofeină şi de alcool

Specialiştii susţin că trebuie să renunţaţi şi la cafea în cazul în care aceasta vă "trezeşte" pofta de ţigară.

"Dacă nu puteţi face faţă unei zile fără o ceaşcă de cafea, nu trebuie neapărat să renunţaţi la ea. Eu recomand limitarea consumului de cofeină şi plasarea lui în prima parte a zilei", spune psihologul Elena Drăghici. Nici alcoolul nu este un prieten de nădejde, pentru că vă face să fiţi mai toleranţi şi riscaţi să nu respectaţi decizia de a renunţa la ţigări.

2. Gândiţi-vă la beneficiile renunţării la fumat

Pentru a fi mai uşor de remarcat, făceţi-vă o listă cu beneficiile pe care vi le aduce o viaţă fără tutun. Atunci când vă "loveşte" dorinţa de a aprinde o ţigară citiţi-o.
"Este posibil ca gândurile negative să saboteze decizia de a renunţa la ţigări şi este bine să vă reamintiţi de ce aţi luat această hotărâre. Este util ca «foştii» fumători să alcătuiască o listă a beneficiilor deciziei pe care să o recitească la nevoie". Pe listă e bine să se regăsească informaţii legate de faptul că fără tutun nu mai tuşeşte, nu mai oboseşte la efort, nu mai miroase urât.

3. Fiţi activi în fiecare zi

Atunci când organismul face mişcare, eliberează chimicale şi astfel se îmbunătăţeşte starea de spirit, eliminând stresul. Simplele plimbări vă fac să vă simţi mai motivaţi, mai ales în primele zile de când aţi luat decizia de a renunţa la ţigări.

"În urma unei activităţi fizice se secretă endorfine care generează o stare de bine, care susţine hotărârea oamenilor de a rămane fermi pe poziţie şi de a nu ezita", explică medicul Elena Drăghici.

4. Beţi apă şi mâncaţi porţii mici

În loc să vă aprindeţi o ţigară, luaţi câteva înghiţituri mici de apă sau mâncaţi câte o felie dintr-un fruct sau o legumă. "Pentru un fumător care îşi mişca mâinile de 200 de ori pe zi, apucând ţigara, aprinzând-o, traseul scrumieră-gură, scuturarea şi stingerea ei este aprope imposibil să-şi ţină mâinile liniştite. Pentru el este mult mai uşor să înlocuiască gestul de a fuma cu altceva", recomandă Elena Drăghici, psiholog clinician Programul Naţional de Combatere a Consumului de Tutun.
Şoferii care erau obişnuiţi să-şi aprindă o ţigară e bine să păstreze în maşină o sticlă cu apă; le va fi de ajutor, mai ales în condiţiile de stres din trafic.

5. Spălaţi-vă frecvent pe dinţi

"Pe lângă senzaţia de prospeţime care înviorează şi schimbă gustul neplăcut din gură, acest truc este foarte util în special pentru cei care obişnuiesc să-şi aprindă ţigara imediat dupa ce au servit masa", spune psihologul Elena Drăghici. Pe de altă parte, fumatul este un factor de risc pentru multe afecţiuni stomatologice.
"Este posibil ca gândurile negative să saboteze decizia de a renunţa la ţigări.",
ELENA DRĂGHICI, psiholog