Evenimentul Zilei > International > NOVINI. Şeful diplomaţiei bulgare: „Macedonia de Nord nu respectă în mod sistematic…”
NOVINI. Şeful diplomaţiei bulgare: „Macedonia de Nord nu respectă în mod sistematic…”

NOVINI. Şeful diplomaţiei bulgare: „Macedonia de Nord nu respectă în mod sistematic…”

La sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia are loc un briefing de presă susţinut de ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva.

„Republica Macedonia de Nord nu respectă în mod sistematic Tratatul de bună vecinătate. În ultimele săptămâni, după vizita efectuată de ministrul macedonean de externe, în Bulgaria se desfăşoară negocieri intense. În ultimul an, am observat o nerespectare permanentă şi sistematică a acestui tratat şi nu vorbesc doar despre comisia istorică.

Avem observaţii cu privire la proiecte importante de infrastructură, cum ar fi coridorul numărul VIII, reticenţa Republicii Macedonia de Nord de a respecta formula privind limba. Nu putem să închidem ochii şi să ne prefacem că nu vedem o nerespectare a tratatului.

Încă avem şansa de a conveni asupra unui cadru de negociere. Skopje să folosească această posibilitate, deoarece nu toate ţările sunt entuziasmate de extinderea UE", a subliniat şeful diplomaţiei bulgare, mulţumind preşedinţiei germane, care depune eforturi pentru apropierea relaţiilor bilaterale cu Macedonia de Nord. Bulgaria şi Macedonia de Nord trebuie să îşi soluționeze disensiunile până pe data de 10 noiembrie.

„Poziţia premierului şi guveRnului de la Sofia este binevoitoare, însă nu va fi tolerată o campanie anti-bulgară. Ar fi dificil pentru întreaga Uniune Europeană să avem probleme deschise. Şi în acest moment, există exemple care nu
sunt plăcute”, a menţionat ministrul Zaharieva.

*

Ministrul bulgar al apărării: „Sofia şi-a pierdut încrederea în Skopje”

Vicepremierul şi ministrul apărării din Bulgaria, Krasimir Karakaceanov, a comentat cele mai recente evoluţii ale discuţiilor dintre Bulgaria şi Republica Macedonia de Nord. „În primul rând, aş dori să remarc eforturile ministrului bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, şi ale Germaniei, care deţine preşedinţia UE, de apropiere a poziţiilor părţii bulgare şi macedonene.

Sprijin principalele constatări ale şefului diplomaţiei bulgare, potrivit cărora Tratatul de bună vecinătate dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord nu este respectat de partea macedoneană. Drept urmare, în acest moment, încrederea Sofiei în Skopje s-a pierdut, din cauza eşecului sistematic al părţii macedonene de a-şi îndeplini angajamentele.

Reamintesc că, din octombrie 2019, există o poziţie-cadru, aprobată de parlamentul bulgar, care defineşte în mod clar termenii şi condiţiile în care Bulgaria va sprijini aderarea Republicii Macedonia de Nord la Uniunea Europeană. Nicio condiţie din poziţia-cadru nu a fost îndeplinită de partea macedoneană, în special cele referitoare la progresul în activitatea comisiei istorice bilaterale, care a fost blocată practic unilateral de guvernul de la Skopje.

Este complet inacceptabil pentru mine ca Macedonia de Nord să primească sprijin pentru începerea negocierilor UE,
fără recunoaşterea clară de către Skopje a rădăcinilor bulgare ale limbii macedonene moderne şi istoriei după 1944. Nu cred că în acest moment, Bulgaria are garanţii din partea Macedoniei de Nord privind punerea în aplicare a Tratatului din august 2017.

Singura garanţie ar putea fi o anexă scrisă la Tratatul din 2017, care să reflecte poziţia-cadru a Bulgariei şi declaraţia
parlamentului bulgar din octombrie 2019. În caz contrar, Bulgaria nu poate sprijini aderarea Macedoniei de Nord la UE, în niciun fel de condiţii şi sub nicio presiune externă, dacă în acest scop partea bulgară va trebui să-şi sacrifice interesele naţionale, admiţând în UE o ideologie de stat anti-bulgară, moştenită din vremea Iugoslaviei comuniste şi, din păcate, păstrată cu toate eforturile de către actualul guvern de la Skopje", a precizat ministrul Karakaceanov.

Sursa: www.novini.bg

Traducere: Daniela Dumitru, RADOR