Un penthouse în turnurile Donald Trump din Dubai s-ar putea vinde la preţul astronomic de 30 de milioane de dolari (19,3 milioane de euro), scrie „Financial Times“ în ediţia de ieri. Apartamentul de la ultimul etaj construit pe toată sau aproape toată suprafaţa terasei ar putea fi cel mai scump din clădirile ridicate pe prima insulă artificială din Emirat. Proiectul a fost prezentat luni seara şi la New York, în cadrul unui eveniment la care au participat numeroase vedete, printre care Demi Moore, Naomi Watts sau Heidi Klum.

Cele două turnuri aparţinând Trump International Hotel & Tower, care urmează a fi finalizate în 2011, vor reprezenta poarta de acces pentru „Palm Jumeirah“, o insulă artificială în largul mării, care va găzdui, alături de hoteluri, apartamente şi vile, o reşedinţă permanentă pentru Cirque du Soleil şi pentru pachebotul Queen Elizabeth 2, acum retras din circulaţie.
 
Vechiul record: 12 milioane de dolari

Chris O’Donnell, directorul general al dezvoltatorului imobiliar al guvernului din Dubai – „Nakheel“-, a declarat că se aşteaptă să vândă în următoarele şase luni unul dintre apartamentele de lux amenajate de celebrul designer Kelly Hoppen. Luând în considerare interesul exprimat anterior pentru reşedinţele din cele două clădiri cu 62 de etaje, preţul apartamentului de lux ar putea trece de 30 de milioane, depăşind recordul anterior al preţului plătit pentru un apartament în Dubai, de „numai“ 12 milioane de dolari.

Donald Trump însuşi şi-a rezervat una din cele 399 de reşedinţe din acest complex. Ofertele primite până alaltăieri, în perioada de prevânzare, ajung şi la 35.200 de dolari pe metrul pătrat. Proiectul, a cărui valoare atinge 1,1 miliarde de dolari, este dezvoltat de firmele lui Trump în colaborare cu guvernul din Dubai, fiind prima investiţie a magnatului american în Orientul Mijlociu.

Constructorii au lucrat şi la Burj al-Arab

„Oamenii vor continua să plătească pentru amplasamente bune şi pentru produse bune. Vorbim, în cazul acesta, de o clădire emblematică situată în mijlocul unui «palmier» emblematic (aluzie la denumirea proiectului – «Palm Jumeirah» – n.r.), cu marca Trump pe frontispiciu“, a declarat Chris O’Donnell, citat de „Financial Times“.
 
Acesta a respins acuzaţiile conform cărora calitatea lucrărilor la primele reşedinţe construite în complex a fost dezamăgitoare, afirmând că „Nakheel“ răspunde tuturor plângerilor cumpărătorilor şi subliniind că firma constructoare a celei mai renumite clădiri din Dubai, Hotelul Burj al-Arab, va înălţa şi turnurile lui Donald Trump.

Piaţa imobiliară din Dubai cunoaşte o creştere explozivă, pe măsură ce oraşul-stat cu multiple faţete atrage o mare parte din surplusul de petrodolari generat de preţurile-record ale petrolului. Conform companiei de consultanţă în imobiliare Colliers International, preţurile proprietăţilor imobiliare din Dubai au urcat abrupt, cu 78%, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, stimulate de valurile de expaţi care sosesc în oraş, care la rândul lor alimentează inflaţia pe piaţa chiriilor şi proprietăţilor.

COMPETIŢIE

Mult în urma Londrei

În ceea ce priveşte preţurile din sectorul imobiliar, Dubaiul se află încă mult în urma mediei înregistrate în centre renumite precum New York şi Londra, cu care ambiţiosul Emirat vrea să concureze. Cele mai scumpe apartamente din Londra sunt situate în complexul One Hyde Park, deţinut de fraţii Candy, unde penthouse-urile s-au vândut, conform zvonurilor din piaţă, pentru sume de peste 157 de milioane de dolari şi unde preţul de pornire al unui apartament este de circa 40 de milioane de dolari, adică până la aproximativ 130.000 de dolari metrul pătrat. Cu suma de 30 de milioane de dolari cerută pentru penthouse- ul din turnurile Trump din Dubai s-ar putea achiziţiona un apartament cu şase dormitoare într-un alt complex rezidenţial al fraţilor Candy, în zona Pimlico, care beneficiază de o piscină subterană.
 
Apartamentele din turnurile Trump au atins un preţ mediu de 26.400 de dolari pe metrul pătrat, ceva mai puţin decât media apartamentelor Giorgio Armani din Burj Dubai, cel mai înalt turn din lume, aflat încă în construcţie în zona centrală din Emirat. Acestea din urmă au fost vândute în cursul anului trecut la un preţ mediu de 30.800 de dolari pe metru pătrat (în preţ fiind incluse dotările şi mobila concepută de celebrul designer).