Evenimentul Zilei > Actualitate > 25.000 de salcâmi americani, plantaţi în Bărăgan
25.000 de salcâmi americani, plantaţi în Bărăgan

25.000 de salcâmi americani, plantaţi în Bărăgan

Comuna ialomiţeană Reviga este prima localitate rurală din judeţ care va avea aproape 20 de hectare de salcâmi americani.

„Cu sprijinul unui cetăţean din localitate, am primit din partea unei plantaţii de la Brăila puiet de salcâm american. În maximum zece zile vom planta circa 25.000 de puieţi şi în câţiva ani vom avea o pădure chiar la marginea comunei“, spune încântat primarul Nicolae Began.

Puiet pentru gospodăriile
ţăranilor

Un număr de 50 de liceeni aflaţi în practică, 30 de persoane care beneficiază de ajutor social de la primărie şi şase angajaţi ai instituţiei dau zor să termine la timp plantarea puietului. Asta pentru că specialiştii recomandă ca operaţiunea să se desfăşoare până pe 15 martie.

Silvicultorii de ocazie nu ştiu prea bine cum se face, dar au fost instruiţi rapid şi execută operaţiunile care le sunt dictate de pădurari. Pentru că puietul de salcâm este din belşug, primăria a dat sfoară în sat că aceia interesaţi pot primi puiet pe care să-l planteze în gospodăriile lor.

„Unii dintre ei au fost încântaţi când au auzit că le dăm salcâmi să-şi pună în curţi şi deja ne-au anunţat că vor 20-30 de bucăţi“, povesteşte primarul Began. Cel care a declanşat operaţiunea de împădurire este Ion Costin Grigore, un localnic născut în satul Rovine, la o aruncă tură de băţ de Reviga.

„Nu vreau să-mi arog merite, eu nu am făcut decât să pun primăria în legătură cu un grup de oameni care deţine o plantaţie la Brăila. Pe vremuri aveai un copac la umbra căruia să te adăposteşti şi mă bucur că puietul ajunge în Bărăganul chelit de tot în ultimii ani“, spune cu modestie Ion Grigore, prezentându-se drept un om din Rovine căruia îi place să vadă lucrurile bine făcute. „Ne-a ajutat mult, a contribuit şi la refacerea clopotniţei bisericii şi ne-a sprijinit şi cu pietruirea unor străzi din satul Rovine“, adaugă la rândul său primarul Nicolae Began.