Comisia Europeana a aprobat ieri bugetul destinat culturilor de vita-de-vie, care valoreaza in total putin peste jumatate de miliard de euro, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Banii au fost alocati in functie de suprafata cultivata cu vita-de-vie (circa 3.000 de hectare) si de valoarea cererilor pentru finantari, depuse de producatorii romani de vin la Ministerul Agriculturii. „In negocierile cu oficialii europeni am cerut finantari de 40 de milioane de euro, suma calculata pe baza cererilor depuse de producatori”, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.

Suma destinata Romaniei este a cincea ca marime primita de statele UE. In exercitiul financiar 2006-2007, Romania a primit doar 8 milioane de euro (in conditiile in care am devenit membri UE din 2007), si 80% din aceasta suma a fost cheltuita pentru imbunatatirea calitatii podgoriilor. Sectorul vie-vin este primul care primeste banii europeni, pe fondul intarzierilor inregistrate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Dintre toate statele membre UE, Spania are cea mai mare finantare, adica 162 de milioane de euro. „Imbunatatirea calitatii vinului pe care il producem reprezinta o prioritate daca dorim sa facem fata provocarii venite din partea noilor producatori mondiali de vin”, a declarat comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel.

Vinurile din „Lumea noua” – Argentina, Africa de Sud, Chile si Australia – au intrat tot mai puternic pe piata europeana, in ultimii ani.