„Nu ne jucăm cu sănătatea publică. Luni seara a fost cea mai mare și complexă acțiune de după 1990. Astfel, 27.000 de jandarmi și polițiști au fost la datorie. Sunt încă mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun, pe ei și pe cei din jur”, a declarat Vela la prezentarea celei de-a treia ordonanțe.

Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepția celor care se deplasează la locul de munca, pentru asigurarea de bunuri – cumpărături, pentru asistență medicală, sau mișcare fizice( fără jocuri de echipă), sau comercializarea de produse agroalimentare.

De miercuri, de la ora 12.00, toate persoanele care intra în România vor intra în carantină.

Persoanele peste 65 ani se pot deplasa numai între 11-13. Excepție făcând cei care lucrează și o pot dovedi.

Prezentăm pe larg a treia Ordonanță Militară:

– se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței, cu excepțiile:

– deplasările profesionale

– deplasările pentru bunuri, asistență medicală ce nu poate fi amânată

– deplasările pentru îngrijirea copilului, persoanelor vârstnice, copiilor cu dizabilități

– deplasările scurte

– deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar, de voluntariat, de activități agricole sau ale producătorilor agricoli

Circulația persoanelor cu vârsta celor care au împlinit 65 de ani este permisă doar între 11 și 13 pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulația lor este permisă și în afara orelor prevăzute dacă se face în interes profesional: profesori, medici, oameni de afaceri.

Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România

Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost

Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți

Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială

Se supendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile. Nu se aplică zborurilor de urgență, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie

Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție

MApN asigură la solicitarea MAI a. Preluarea în pază a unor obiective care sunt acum asigurate de jandarmerie, b. Personal și mijloace logistice pentru ordone publică, c. Sprijinirea Poliției de Frontieră

Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comunica în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

 

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că, începând de miercuri România intră în carantină totală, iar persoanele peste 65 de ani trebuie să stea în casă.

Câteva ore mai târziu, premierul Orban a venit cu lămuriri.

„S-a rostogolit o informaţie care nu este adevărată, referitoare la persoanele de peste 65 de ani. Aceste persoane sunt cele mai expuse îmbolnăvirii. Pentru a-i proteja se va institui interdicţia de a ieşi de la domiciliu, dar nu pentru toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa”, a spus el.

Întrebat despre rolul Armatei în noile condiții, premierul a spus că „armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare, și misiuni la frontieră”.