Evenimentul Zilei > International > 2020 a fost un an prost. Dar în Bulgaria s-a întâmplat și ceva bun 
2020 a fost un an prost. Dar în Bulgaria s-a întâmplat și ceva bun 

2020 a fost un an prost. Dar în Bulgaria s-a întâmplat și ceva bun 

DNEVNIK (Bulgaria), 30 decembrie 2020 – Despre „destestabilul” an 2020 s-au spus multe lucruri rele, nu-i așa? Dar pentru Bulgaria a adus și ceva bun: tot mai mulți oameni au început să vadă planul celor care trag sforile în țară.

Despre „destestabilul” an 2020 s-au spus multe lucruri rele. Am chiar sentimentul că urmează să ne felicităm nu atât pentru anul nou care vine, cât pentru cel vechi pe care l-am trecut. Cu toate acestea, să menționăm și ceva frumos și optimist ce ne-a adus anul 2020.

 

 Planul lor a strălucit

 

„În Bulgaria, totul decurge „conform planului”- conform planului lor” – asta am scris exact acum un an. Și încă ceva: „Pentru cei care trag de sforile în Bulgaria, anul care a trecut a fost unul vesel și fructuos. Și cea mai mare „bucurie” a fost „schimbarea gărzii”, una reușită, din cadrul Parchetului – cea mai puternică instituție din țara acaparată, nucleul sistemului. Prin urmare, obiectivul principal, sarcina principală a anului 2019, a fost instalarea persoanei „potrivite” în postul de procuror general”. Ei, desigur, nu au renunțat la „planul” lor de a cuceri și folosi statul și continuă să îl aplice. Dar, în 2019, s-a întâmplat ceva diferit: în mod miraculos, s-a dovedit că mult mai mulți oameni au început să vadă acest plan.

Diferența are o dimensiune cantitativă exactă. În 2019, protestele împotriva alegerii încă nedesfășurate a noului procuror general au adunat o mână de oameni. La acea vreme, pentru marea majoritate, acest subiect părea a fi prea abstract și neclar. Statul de drept din Bulgaria se golea din ce în ce mai mult de conținut, dar mulți nu au observat, nu au crezut sau pur și simplu nu au vrut să își strice buna dispoziție.

 

Așteptări nerealiste

 

În 2020, însă, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia (nu numai a guvernului, ci și) a procurorului general. Și pentru a apăra statul de drept. Mult mai mulți – aproape 70 la sută dintre bulgari, au declarat că susțin această cauză.

Știu că mulți oameni au fost, la urma urmei, dezamăgiți de proteste, deoarece cred că au eșuat și au fost făcute degeaba. Nu sunt printre ei. În opinia mea, dezamăgirea se datorează așteptărilor nerealiste.

Da, demisiile cerute nu au fost obținute, dar să recunoaștem cu mâna pe inimă că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla atât de repede și atât de ușor.

Da, protestele s-au diminuat treptat și s-au oprit în cele din urmă. Dar ar fi fost prea ciudat și nefiresc dacă ar fi continuat în pofida frigului, a ploilor și zăpezilor. Unii sperau că protestele vor da naștere unei alternative politice clare, noi, unificate. Dar nu sunt deloc sigur că acest lucru ar fi fost util, nici nu știu dacă în general este posibil.

 

 Nimic nu va fi la fel

 

În orice caz, după aceste proteste, nimic nu este și nu va mai fi la fel.

Premierul a adormit și nici nu mai îndrăznește să apară în public într-un mediu „necontrolat”. Numerele Parchetului (de exemplu, cu înregistrările și fotografiile primului-ministru, cu bancnotele și aurul din sertare) nu mai trec neobservate, ci provoacă dezgust și ridicol. Repertoriul diferitelor „alternative” populiste vechi și noi pare, de asemenea, să se fi stins și cu greu vor putea distrage atât de ușor atenția atâtor de mulți oameni.

Orice s-ar întâmpla, este sigur că vor exista noi partide și un nou echilibru al puterilor în următorul parlament, așa că cel puțin „tragerea sforilor” în țară nu va mai fi atât de simplă.

Și toate acestea datorită lucrurilor bune pe care ni le-a adus 2020. La fel precum crearea rapidă a vaccinului împotriva coronavirusului, se pare că s-a născut ceva de tip „vaccin informațional ARN” împotriva minciunilor puterii, care permite organismului public să le recunoască și să le combată. Să ne dorim ca în 2021 să construim cu succes imunitatea colectivă – atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva minciunilor guvernului bulgar.

Articol de Yasen Boiadjiev

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/12/29/4158102_2020_beshe_losha_godina_no_v_bulgariia_se_sluchi_i/?ref=home_layer2 

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/cciulu