2008, anul tentativelor de preluare ostile

2008, anul tentativelor de preluare ostile

Grupul german Schaeffler a lansat ieri o ofertă ostilă în valoare de 18 miliarde de dolari (11,5 miliarde de euro) pentru preluarea Continental - cel de-al patrulea mare furnizor de anvelope la nivel mondial - după ce nu a reuşit să obţină aprobarea conducerii companiei pentru achiziţie, transmite agenţia Reuters.

Numărul de tentative de preluare nesolicitate a atins anul acesta cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, pe măsură ce companiile care beneficiază de resurse financiare bogate încearcă să înghită concurenţii mai mici, scrie „Financial Times“. De la începutul anului, ofertele ostile au reprezentat circa 19% din activitatea totală de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial, cel mai ridicat procent din 1999 încoace. În 2008, circa 70% din totalul ofertelor de preluare nesolicitate au avut succes, în sensul că achiziţiile au avut loc.

Cea mai mare ofertă nesolicitată de preluare a anului - 52 de miliarde de dolari - a fost avansată de producătorul de bere belgiano-brazilian InBev pentru concurentul american Anheuser-Busch, producătorul popularei beri Budweiser. Urmează oferta nesolicitată făcută în februarie de Microsoft - cel mai mare producător de software din lume - pentru preluarea companiei de servicii pe internet Yahoo!, pentru 44,6 miliarde de dolari. Aceasta a fost refuzată de conducerea Yahoo!, iar în cele din urmă Microsoft s-a retras.

La baza acestui curent stă fie lipsa de strategii viabile a companiilor vizate, fie lipsa finanţării, consideră analiştii, într-o perioadă dominată de turbulenţe financiare pe pieţele mondiale. Avem de-a face cu o ofertă de preluare ostilă în două căzuri: dacă aceasta a fost refuzată de compania-ţintă şi e totuşi menţinută în continuare sau dacă conducerea companiei vizate nu a fost informată în prealabil în legătură cu oferta.

Ne puteți urmări și pe Google News