2007, anul inginerilor

2007, anul inginerilor

Expertii in resurse umane estimeaza, pentru acest an, o crestere a cererii de ingineri, in special constructori.

Vremea celor care au invatat 'inginerie" si au ajuns 'GM" (general manager) in vanzari, ori 'PM" (project manager) in distributie sau 'partener managing" in domeniul 'pharma" incepe sa apuna. Cei care-si tocesc coatele pe bancile Politehnicii ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit.

Se cauta foarte mult inginerii, fie ei constructori, electronisti, automaticieni sau mecanici. Si meserii ca director de calitate, consilier juridic (specializat in legislatie europeana), programator Java ori inginer IT vor tine, anul acesta, capul de afis al oricarui site de joburi din Romania.

Producatorii de mobilier de birou, foarte cautati

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialistii preconizeaza o crestere a cererii pentru meseriile tehnice, in special pentru ingineri, 'fie ca este vorba despre ingineri mecanici, electrotehnisti, electronisti, constructori", dupa cum spune Dacian Chilat, area manager al firmei de resurse umane Adecco. Madalina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting, estimeaza ca in domeniul constructiilor si in retail cererea va fi foarte mare.

'Fata de 2006 asistam la o crestere spectaculoasa a pietei de servicii, de exemplu cele financiare, bancare ori de development imobiliar, mai ales ca se vor dezvolta cartiere rezidentiale, dar si cladiri de birouri. Se vor cauta mult brokerii din domeniul imobiliar. Solicitati vor fi si cei care produc mobilier de birou, dar si cei care vand asemenea produse", apreciaza Didea.

Brokerii, sefii de proiect (in constructii, proiectare, real estate), directorii sucursalelor bancare, agentii de vanzari in domeniul dezvoltarii de spatii si solutii de birouri, specialistii in IT sunt doar cateva dintre categoriile identificate de specialista ca fiind solicitate. Cererea va creste si pe piata farmaceutica si pe cea de servicii medicale.

Importanta mare acordata specializarii

Comparativ cu alti ani, spun expertii in HR, pentru 2007 se observa o tendinta de nisare a cerintelor. Pretentiile angajatorilor au crescut. De exemplu, se cauta ingineri constructori, insa foarte mari sanse (si salarii pe masura) li se vor oferi celor specializati.

Companiile vor sa obtina de la piata muncii exact ce isi doresc. 'Prefer un inginer instalator specializat in 'frig" unui inginer instalator care a lucrat doar pe santier si a facut devize", spune Fabian Ivas, directorul unei firme de instalatii din Cluj.

'Nu va fi suficient sa fii inginer constructor, ci unul specializat in structuri", subliniaza si Andreea Lupan, manager general al Barnett McCall Recruitment.

Succes vor avea si specialistii in betoane, in structuri metalice, in instalatii de climatizare si ventilare ori in rezistenta cladirilor. Si consilierii juridici, specializati in legislatia europeana, vor fi foarte cautati.

Mai multe locuri de munca temporare Cei interesati de un job pentru cateva luni au mari sanse anul acesta sa-l gaseasca. Se va inregistra o crestere o ofertei de slujbe temporare datorita nevoilor firmelor si dezvoltarii acestora. 'Vor fi mult mai multe locuri de munca in domenii conexe secretariatului si serviciilor. Sunt joburi pe care le pot ocupa tinerii fara experienta", spune Dacian Chilat.

Specialistii sunt optimisti si in ceea ce priveste lefurile celor aflati la prima slujba. 'Apreciem ca se va inregistra o crestere accentuata a salariilor pentru joburile adresate celor aflati in entry-level, comparativ cu celelalte niveluri de cariera", spune Liviu Dumitrascu, CEO al eJobs.

CONCURENTA

Moldovenii sparg piata Balanta dintre cererea si oferta de pe piata muncii este, spun expertii in resurse umane, destul de echilibrata. Daca angajatorii nu pot satisface pretentiile salariale ale candidatilor, atunci firmele de recrutare se uita dincolo de Prut, unde gasesc competitori fara mofturi si ieftini.

'In Republica Moldova sunt candidati extrem de seriosi, foarte bine pregatiti, competenti si foarte specializati. Unii stiu si cate trei limbi straine. Te lasa cu gura cascata! In plus, probabil din necunoasterea pietei, cer foarte putini bani", spune Andreea Lupan.

OFERTE

Slujbe tentante > inginer constructor specializat in structuri

> consilier juridic specializat in legislatia europeana

> inginer de vanzari

> director de asigurarea calitatii, specializat in probleme de mediu

> director in telecomunicatii

> director de resurse umane

> functionar bancar

> programator Java