UPDATE 3. Împotriva senatorului Cezar Măgureanu a început urmărirea penală sub acuzaţia de sprijinire a unui grup infracţional organizat. El a primit interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
UPDATE 2. Senatorul PSD Cezar Măgureanu a părăsit sediul Parchetului fără a face declaraţii. Potrivit documentelor procurorilor, senatorul i-ar fi ameninţat pe funcţionarii Fiscului din Giurgiu cu audieri în comisia de specialitate a Senatului. 
Directoarea de la Finanţe Giurgiu a dat o declaraţie în faţa procurorilor şi a spus că a fost ameninţată de senatorul Cezar Măgureanu, în sensul că acesta i-ar fi cerut să nu mai facă controale la firme care aparţin unor apropiaţi ai săi, deoarece altfel o va băga în Comisia de abuzuri a Parlamentului.  Femeia a fost chemată a doua zi în biroul şefului ANAF de la acea vreme, Sorin Blejnar, care i-a cerut o situaţie detaliată a controalelor pe care le-a făcut.
 Instanţa a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Nicuşor Drăgan, Dan Stroe, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu. Anterior, un alt complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ştefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu şi Valentin Rus.
UPDATE 1. Senatorul Cezar Măgureanu s-a prezentat la sediul DIICOT, fiind citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală, în care sunt acuzaţi ginerele şi fiica lui. El a declarat că nu ştie nimic despre acest caz. Procurorii DIICOT îl acuză pe Cezar Măgureanu că a contribuit la activitatea infracţională, fiind învinuit de aderare sau sprijinire a grupului infracţional acuzat de evaziune fiscală. Concret, senatorul i-ar fi sprijinit pe ginerele şi fiica sa, Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac. Cezar Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator, au precizat procurorii DIICOT.
Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său sunt implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis "Butoane", de şefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale şi din Giurgiu şi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu, în acest caz DIICOT făcând, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.
Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac. Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.
De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", învinuit în dosar, au precizat procurorii. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.
UPDATE. Doi şefi ANAF au fost arestaţi într-un dosar de evaziune fiscală de 40 de milioane de euro. Cei doi sunt Nicuşor Drăgan, directorul general adjunct al ANAF şi Dan Stroe, director de achiziţii al ANAF. Evaziunea fiscală se ridică la 40 de milioane de euro. Senatorul Cezar Măgureanu era cel care făcea legătura cu şefii ANAF, potrivit procurorilor.
Potrivit referatului procurorilor prin care s-a propus arestarea a 39 de evazionişti, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.
"Învinuitul Nicole Saikaly se numără, alături de învinuitul Daniel Niţu, printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat în principal pe comerţul cu zahăr şi produse agricole, derulat prin intermediul societăţilor Novicio Food & Beverage SRL, deţinută în mod direct, şi MLS Invest Trading, aparţinând fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, şi ginerelui său, Michel Aramouni, societăţi care, în perioada de referinţă, au fost beneficiare ale unei părţi importante a mărfii comercializate de gruparea infracţională, atât pe filiera coordonată de Sorin Stuparu, cât şi pe cea coordonată de Sorin Adrian Găzdac.
Societăţile se ocupau cu ambalarea zahărului vrac provenit de la aceştia, dar şi a celui provenit de la grupul de firme Lemarco şi, ulterior, de vânzarea produsului finit către o altă societate comercială controlată de membrii reţelei, în cadrul circuitelor infracţionale iniţiate şi operaţionalizate de membrii grupării, cu activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive.", se arată în documentul citat.

Directorul din ANAF, complice
În acelaşi timp, Nicuşor Drăgan, director adjunct al ANAF, ar fi atenţionat evazioniştii de eventualele controale ale autorităţilor. Acesta proteja firmele prietenilor săi şi bloca verificările cerute de alte structuri de control. Astăzi este aşteptat la audieri senatorul Cezar Măgureanu, politician despre care se spune că ar fi protejat întrega grupare de evazionişti.

Sabotaj
În cursul anului 2011, autorităţile din Ungaria au cerut sprijinul ANAF pentru verificarea unor activităţi derulate de firma Lemarco pe teritoriul ţării vecine. Responsabil de colaborarea cu autorităţile maghiare era Nicuşor Drăgan, iar acesta a tergiversat controlul care trebuia să-l facă la Lemarco, arată procurorii. "La data la care trebuia formulat răspuns către Administraţia fiscală din Ungaria respectiv 11.10.2011, Directorul General Adjunct – inculpatul Drăgan Nicuşor abia a emis Ordinul de serviciu pentru demararea verificărilor la SC Lemarco SA", mai arată anchetatorii.
CITIŢI ŞI:

  • REŢEAUA RETURNĂRILOR DE TVA: dezvăluiri despre BUGETARII MILIONARI de la Fisc
  • Captură uriaşă în urma percheziţiilor de ieri. Directorul de achiziţii de la ANAF avea 600.000 de euro în seif