Evenimentul Zilei > Actualitate > 15 milioane de euro pentru ca pietonii să traverseze subteran Piața Romană
15 milioane de euro pentru ca pietonii să traverseze subteran Piața Romană

15 milioane de euro pentru ca pietonii să traverseze subteran Piața Romană

Toate trecerile de pietoni vor fi desfințate, urmând ca pietonii să traverseze intersecția de la Piața Romană printr-un pasaj subteran în care vor fi amenajate magazine și cafenele. Construirea lui va începe în toamnă, potrivit documentației de atribuire a lucrării.

Lucrarea va începe în toamnă, însă Municipalitatea nu are prevăzuți toți banii în buget pentru ca lucrarea să fie finalizată anul acesta.
După finalizarea pasajului, traversarea intersecţiei de la Piaţa Romană de către pietoni se va face exclusiv pe sub pământ.
Pasajul va fi asemănător cu cel de la Universitate, adică va avea câte două ieşiri și intrări cu scări şi lifturi pentru fiecare intersecţie și se va amenaja și acces direct la metrou.  
Lucrarea va începe în toamnă, va avea o suprafaţă de 5.140 metri pătraţi, din care 4.772 mp pasajul propriu-zis şi 370 mp gurile de acces.
Va exista și un spaţiu multifuncţional, unde ocazional vor fi organizate spectacole de teatru experimental, expoziţii, stand-up comedy, muzică folk, proiecţii de filme sau diverse evenimente.
Se va amenaja și o cafenea, iar locul de vizavi ar funcţiona ca loc pentru spectatori cu scaune şi gradene, atunci când sunt organizate spectacole şi evenimente, şi ca terasă pentru cafenea în perioadele când nu au loc evenimente speciale.
Vor exista și magazine cu cărți și suveniruri, patiserii, o florărie şi grupuri sanitare.
Lucrările la pasajul subteran vor fi executate de firma Euro Construct Trading ’98 în asociere italienii de la Astaldi SpA care au ridicat și Podul Basarab, iar lucrarea va costa aproximativ 15 milioane de euro, potrivit contractului atribuit de Muncipalitate. Asocierea Astaldi SpA cu Euroconstruct Trading ’98 SRL se va numi Astaldi-Euroconstruct JV, în care lider este compania italiană.
Vezi cum va arăta pasajul subteran

<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/ZduEraw6UbE" height="349" width="425"></iframe>