Evenimentul Zilei > Actualitate > 11 milioane de lei pentru Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi
11 milioane de lei pentru Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi

11 milioane de lei pentru Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi

Proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Ambulatoriului Integrat al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi”, depus spre finanțare de către Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi şi Consiliul Județean Iaşi, în calitate de lider, la Agenția de Dezvoltare Nord - Est, a fost declarat eligibil. Acesta va intra în următoarea etapă a procesului de evaluare și selecție, cea tehnică și financiară.

Proiectul vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea corpului de clădire C 21, monument istoric, vechi de peste 110 ani, care nu a mai beneficiat până acum niciodată de reparații.

Potrovit reprezentanților Institutului, imobilul este într-un stadiu avansat de degradare, din punct de vedere al structurii, cât și arhitectural. Astfel, construcția va fi consolidată, vor fi refăcute finisajele păstrând elementele de arhitectură inițiale, podul va fi compartimentat pentru a fi folosit și se va monta un lift. De asemenea, întreg imobilul va fi izolat termic. Se intenționează, de asemenea, instalarea unor sisteme de producere a apei calde, din surse alternative de energie.

Proiectul, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, prevede și dotarea ambulatoriului cu echipamente performante pentru realizarea în condiții optime a actului medical.

„Este un pas important în obţinerea finanţării din fonduri europene pentru crearea unui Ambulatoriu Intregrat modern în cadrul Institutului. În plus, pe lângă creșterea calității serviciilor de specialitate, un alt beneficiu pe care-l va aduce acest proiect va consta în reducerea semnificativă a numărului de internări, cunoscut fiind faptul că țara noastră se situează sub media europeană ca număr de consultații în ambulatoriu”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Proiectul a fost depus în vederea obținerii finanțării în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”, Prioritate de investiţii 8.1: „Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”.

În decembrie 2014, Spitalul Universitar de Psihiatrie „Socola” Iaşi, prin Hotărâre de Guvern, s-a reorganizat în Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

În prezent, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este o unitate medicală de monospecialitate – de interes naţional – ce asigură asistenţă medicală de înaltă specialitate atât bolnavilor din teritoriul arondat, cât şi a celor din întreaga ţară, în profilul psihiatrie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.