Evenimentul Zilei > Actualitate > Şantajul medicilor la cardul de asigurat
Şantajul medicilor la cardul de asigurat

Şantajul medicilor la cardul de asigurat

Şefii de la Sănătate promit că de la 1 octombrie românii vor beneficia de servicii în baza cardului electronic. Medicii nu vor să cumpere din banii lor cititoare de carduri şi spun că nu ştiu să încarce date în dosarul electronic.

În cel mult şapte luni, toate cardurile de asigurat pentru români vor fi printate şi gata de distribuit populaţiei, a promis ieri, public, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi. Până la începutul acestei săptămâni, 5.400.000 de carduri electronice au fost realizate. Restul de 9,5 milioane vor fi finalizate în următoarele şase-şapte luni. "Ritmul de fabricare este de 55.000 de carduri pe zi şi se lucrează «şapte zile din şapte»", a mai spus Cristian Buşoi.
Planurile sunt ca, până în luna septembrie, să fie distribuite toate cardurile, iar din luna octombrie sau în ianuarie 2015, toate serviciile medicale să fie decontate numai pe baza folosirii cardului. "Fac public apel la toţi furnizorii de servicii medicale să îşi cumpere cititoare de carduri. Modelele compatibile sunt deja anunţate", a mai spus Cristian Buşoi.
Pentru a verifica dacă sistemul e funcţional, se are în vedere testarea cardului într-un proiect pilot pe 10.000 de pacienţi care fac hemodializă. "Sunt oameni din toate categoriile sociale, şi mai instruiţi, şi din zonele rurale", susţine şeful CNAS.
Din aprilie este gata dosarul electronic
Un alt proiect făcut din bani europeni, dosarul electronic, poate intra în funcţiune din data de 21 aprilie, şi-ar dori şeful CNAS. "Va fi disponibil pe infrastructură IT şi medicii vor putea încărca date. Va exista şi posibilitatea ca aceia care nu vor să fie înscrişi în dosarul electronic să poată refuza".
Medicii de familie se declară surprinşi de ce li se pregăteşte. Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că nu ştie ce informaţii din fişa medicală a pacientului ar trebui încărcate. "Bănuiesc că dacă au făcut la Casă anumite simulări, nu va dura mult. Introducerea dosarului electronic este un lucru bun în principiu. Cât priveşte cumpărarea de cititoare de carduri, niciun furnizor de servicii, că e vorba despre medic de familie, spital sau farmacie, nu are aceste cititoare", spune ea. Medicul se plânge de faptul că au de plătit taxe mari pentru cabinete. "Plătim redevenţă de 56 de euro pe mp pe an la închirierea spaţiilor, iar banii alocaţi medicilor de familie sunt la nivelul anului 2013. Toate cheltuielile cu furnizorii au crescut."

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: