Parlamentarul consideră că cele întâmplate în cazul accidentului aviatic produs la începutul săptămânii ar trebui să fie o lecţie pentru întreaga clasă politică, care impune luarea unor măsuri ferme în reformarea unor structuri instituţionale.
Totodată, ea are în vedere reglarea situaţiei Serviciului Public Salvamont, care şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa în nenumărate cazuri, dar nu are o lege proprie de funcţionare şi nu se subordonează nimănui din punct de vedere al acţiunii şi răspunderii.

”Am aflat cu stupoare că, în cazul tragediei din Apuseni, salvamontiştii au fost înştiinţaţi ultimii despre eveniment, nimeni nu le-a cerut în mod oficial să intervină în acţiunile de salvare, au fost trataţi ca omul invizibil de către instituţiile statului. Serviciul Salvamont nu apare pe indexul 112, Salvamont nu este inclus pe lista celulei de criză a Instituţiei Prefectului, decât dacă cuiva i-a trecut prin cap să facă asta. Nimeni nu are atribuţii de comandă asupra Salvamont, iar oamenii din acest serviciu acţionează doar datorită bunului lor simţ. Ori aşa ceva nu e normal să se întâmple, pentru că, aşa cum este prevăzut în Hotărârea de Guvern 77/2003, Serviciul Public Salvamont coordonează activităţile de salvare în munţi. Activitatea de patrulare montană, de căutare a răniţilor şi acordare a primului ajutor în cazul accidentelor produse pe munte se face de către Salvamont. Dar HG nu reglementează clar cine este Salvamont, cui se subordonează altfel decât financiar Salvamont (acest aspect fiind responsabilitatea Consiliilor Judeţene), cine are obligaţia şi dreptul de a cere Salvamont să intervină. Sunt foarte multe lucruri lăsate în ceaţă. Să nu mai vorbim că salvamontiştii nu beneficiază de drepturi de care se bucură angajaţii din instituţiile cu atribuţii în situaţii de urgenţă, cum ar fi vârsta de pensionare sau salarizarea.” spune Elena Uioreanu.

Deputatul liberal consideră că se impune adoptarea de urgenţă a unei legi a Salvamont, drept pentru care luni, 27 ianuarie, va avea o întâlnire cu reprezentanţii acestui serviciu din judeţul Cluj, pentru a stabili toate lucrurile ce se impun a fi reglementate în Parlament, în privinţa drepturilor, obligaţiilor, responsabilităţilor, apartenenţei clare pe linie de comandă a acestui serviciu şi atribuţiilor angajaţilor sau voluntarilor salvamontişti. Întâlnirea de luni va fi urmată de o dezbatere publică pe tema legii Salvamont.
”Putem demite miniştri pe bandă rulantă, putem găsi vinovaţi câţi vrem, dacă nu schimbăm lucrurile din temelii, dacă nu facem sistemul să funcţioneze, totul e degeaba”, spune deputatul.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • DESTIN TRAGIC. Aura Ion a crescut într-o FAMILIE MODESTĂ. ”Mergea la 4 dimineaţa la unitate. Îşi iubea fraţii şi părinţii. Le cumpăra lucruri din soldă”
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Unde era Victor Ponta în timpul tragediei? Cum unde era?! La televizor!
  • Cea de-a doua monarhie a României este alcătuită din urmașii unui domnitor
TOP 3 ARTICOLE:

  • Horoscopul lui Dom’Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile…
  • SCANDAL. Vedetă DISTRUSĂ: Mesajele UMILITOARE şi incendiare dintre ea şi IUBIT / GALERIE FOTO
  • Oamenii se TEM să iasă din case. Creatura ORIBILĂ care TERORIZEAZĂ lumea. Există MARTORI / VIDEO

Te-ar putea interesa și: