Evenimentul Zilei > Actualitate > 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Programul paradei militare de la București. Peste 3.000 de militari vor defila pe la Arcul de Triumf
1 Decembrie, Ziua Națională a României. Programul paradei militare de la București. Peste 3.000 de militari vor defila pe la Arcul de Triumf

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Programul paradei militare de la București. Peste 3.000 de militari vor defila pe la Arcul de Triumf

1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în București vor defila peste 3.000 de militari și specialiști ai MAPN și MAI în zona Piața Arcul de Trimf.

De 1 decembrie, Ziua Națională a României va fi sărbătorită într-un mod special la București, acolo unde peste 3.000 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa începând cu ora 11.00, la Parada militară din Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Militarii străini vor fi din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Republica Federală Germania, Republica Moldova, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania și Statele Unite ale Americii.

Iată programul paradei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

11.00: Soseşte Klaus JOHANNIS, Preşedintele României.

11.03: Salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul gărzii şi ocuparea locului în tribună

11.07: Muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, ale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi ale Brigăzii 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”, împreună cu corul studenţilor Academiei Tehnice Militare, vor interpreta IMNUL  NAŢIONAL  AL  ROMÂNIEI.

Solistă – soprana Carla MUŞAT, a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare.

11.08: Preşedintele României va depune o coroană de flori.

11.15: Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Ceremonie militară și religioasă la Mormântul Ostaşului Necunoscut

Tot în Bucureşti va avea loc joi, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de parade militare, ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, expoziții de tehnică militară de luptă și armament şi retrageri cu torţe în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.