Editura Evenimentul si Capital

Studenţii cer DEMISIA lui Andrei TINU. De ce îl ACUZĂ pe şeful Autorităţii Naţionale pentru CETĂŢENIE

Andrei Tinu şi-a pus studenţii în cap
Autor: | | 1 Comentarii | 1817 Vizualizari

Liga Studenţilor Iaşi solicită Ministerului Justiţiei demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Andrei Tinu, care a luat peste noapte o decizie în sensul nepermiterii depunerii cererilor de redobândire a cetăţeniei române fără o programare online prealabilă.

Liga mai cere promovarea proiectului de modificare a legii cetăţeniei nr. 21/1991 sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă, în vederea rezolvării cât mai rapide a problemei celor peste 10.000 de tineri români din afara graniţelor care şi-au peirdut cetăţenia prin incompetenţa şi rea-voinţa autorităţilor române.

În urma unei modificări a legii cetăţeniei nr. 21/1991 din 2015, peste 10.000 de tineri români care obţinuseră cetăţenia prin intermediul părinţilor au rămas fără acte, nemaifiind recunoscuţi de către autorităţile române drept cetăţeni ai României.

“Între timp, Ministerul Justiţiei a propus un proiect de lege în vederea rezolvării acestei probleme pentru viitor, însă acesta va urma procedura parlamentară obişnuită, durând foarte mult până la adoptarea lui în Parlament şi transformarea lui în lege. În acest context, solicităm transformarea proiectului de lege în proiect ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG).

 Calvarul românilor din afara graniţelor în problema cetăţeniei a fost prelungit de către Andrei Tinu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, care a luat peste noapte o decizie în sensul nepermiterii depunerii cererilor de redobândire a cetăţeniei române fără o programare online prealabilă, masură aberantă care, practic, îi pune în imposibilitatea de a solicita redobândirea cetăţeniei române pe românii din afara granţilelor care fie nu au o conexiune la internet (deşi ne aflăm în epoca informatizării, un număr considerabil de români, în special în jurul graniţelor ţării, în teritoriile istorice româneşti NU au acces la internet!), fie nu au disponibilitatea necesară a a fi supuşi unui calvar birocratic în vederea redobândirii cetăţeniei lor istorice.

 În prezent, la numai o săptamână de la luarea deciziei, s-a ajuns cu progrămarile la peste o lună şi jumătate. În ritmul acesta se va ajunge la termene de câteva luni doar pentru programarea la depunerea cererii de redobândire a cetăţeniei române, în condiţiile în care legea cetăţeniei române prevede termene exprese pentru soluţionarea acestor cereri.

 De altfel, domnul Andrei Tinu a fost demis anul trecut pentru lipsa de transparenţă, comunicare şi eficienţă instituţională şi pentru management deficitar. În perioada de 4 luni când a asigurat dumnealui interimatul anul trecut, activitatea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie ajungând la un minim istoric al numărului cererilor de redobândire a cetăţeniei române soluţionate”, se arată într-un comunicat al Ligii.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate