Cazul Bodnariu este unul dintre cele 26 de cazuri înaintate la CEDO, în care Barnevernetul este investigat pentru luarea abuzivă a copiilor de la părinții lor.

Inițial, Barnevernet a susținut că toți cei cinci copii au fost luați din cauza acuzațiilor de pedepsire corporală suferită de cei mici, care este ilegală în Norvegia. Dar o investigație ulterioară a dezvăluit că motivul real din spatele acțiunii Barnevernet a fost că asistenții sociali credeau că acești copii sunt „îndoctrinați” de către convingerile religioase ale părinților.

După ce motivul real al separării copiilor de părinți a devenit public, presiunea internațională și protestele au forțat Barnevernet să returneze toți cei cinci copii familiei Bodnariu, care ulterior a părăsit Norvegia.

În decembrie 2016, familia a înregistrat un dosar la CEDO, acuzând încălcarea de către Norvegia a Art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – articol care protejează dreptul la viață privată al familiei.

„În anii recenți s-a observat o creștere a numărului de cazuri în care statul norvegian a intervenit nepermis în viața de familie, numeroase cazuri fiind înregistrate la CEDO. Nici o familie nu ar trebui să treacă printr-o astfel de încercare grea, mai ales nu din cauza statului. Suntem încurajați de decizia CEDO de a audia acest caz”, a declarat Robert Clarke, director ADF International, potrivit tribuna.us

Există o serie de cazuri în care Barnevernet a luat copii proveniți din familii bune, mulți dintre ei străini care s-au mutat în Norvegia.

Recent, Barnevernet a luat trei copii americani, după ce împreună cu mama lor s-au mutat din Atlanta în Norvegia. Copiii Natalyei Shutakova, două fete și un băiat cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, au fost plasați în sistemul Barnevernet.

Mai mult de 10.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer vicepreședintelui american, Mike Pence, să intervină în numele familiei.