Zorro, un Robin Hood mexican

Zorro, un Robin Hood mexican

National Geographic caută persoana care a stat la baza legendarului erou întruchipat în filme.

Acest episod al seriei documentare "Enigme celebre", prezentată de National Geographic în premieră începând cu luna iunie a acestui an, încearcă să elucideze istoria personajului Zorro.

Este posibil ca la baza eroului care a captivat atenţia producătorilor de film şi a fost întruchipat de actori celebri să stea aventurile unei persoane adevărate. Mulţi experţi s-au întrebat de-a lungul vremii cum a apărut misteriosul personaj mexican cu o mască pe ochi, o sabie care lasă urma literei "Z" pe corpurile duşmanilor şi care este mereu în căutarea unei domniţe frumoase pe care să o salveze sau a unei fapte bune pe care să o săvârşească.

Una din variante ar fi că Zorro a fost un mexican rebel din California, un fel de Robin Hood al Statelor Unite. O altă teorie spune că personajul are la bază experienţele unui imigrant irlandez care locuia în Mexic în anii 1640.

Aceste ipoteze sunt examinate de realizatorii producţiei cu ajutorul unor documente din secolul al XVII-lea şi prin cercetarea vieţii unui bărbat misterios din Irlanda care se aseamănă cu Zorro.

Douglas Fairbanks, primul Zorro

Actorul Douglas Fairbanks a jucat în primul lungmetraj în care a apărut Zorro, "The Mark of Zorro", producţie în care îl interpreta pe Don Diego de la Vega. Filmul, regizat de Fred Niblo, a apărut în 1920 şi a fost urmat de zeci de producţii ce îl au ca personaj principal pe seducătorul mexican.

El a mai fost interpretat de actori ca Robert Livingstone în "The Bold Caballero", Guy Williams, actorul care a devenit cunoscut pentru seria TV "Zorro" începută în 1957, sau ca Antonio Banderas, în varianta modernă din 1998 a legendei în care Anthony Hopkins este Don Diego de la Vega, fostul Zorro, iar Antonio Banderas e Alejandro Murrieta, cel care preia rolul de binefăcător de la Don Diego.

Documentarul începe la ora 21.00 şi continuă cu un episod, tot în premieră, al seriei "Enigme celebre", în care este descris, de la 21.30, Marco Polo, unul dintre cei mai faimoşi călători ai lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News