Grădina Zoologică din Băneasa e ameninţată cu închiderea, în următorii ani, dacă nu-şi rezolvă problemele de spaţiu cerute de legislaţia europeană sau dacă nu-şi restrânge numărul de animale astfel încât să se încadreze în norme.
Măsura a fost anunţată ieri de ministrul mediului, Attila Korody, care a spus că numai 14 grădini zoo din ţară vor fi reabilitate din fonduri alocate de minister, restul de 18, printre care şi cea din Bucureşti, vor fi închise în următorii doi ani.
Revendicată din 2000
Directoarea de la Zoo Băneasa, Anca Oprea, spune că nu se pune problema închiderii grădinii pe care o administrează şi care are o autorizaţie de funcţionare până în 2010. „E adevărat că noi nu am aplicat pentru niciun program de dezvoltare la Ministerul Mediului, dar asta din cauză că două hectare, din cele şase pe care se află Zoo Băneasa, sunt revendicate în instanţă din 2000, şi nu putem investi niciun ban în grădină din cauza asta“, a recunoscut Anca Oprea.
Ea a spus că municipalitatea a găsit un teren mai mare, de aproape 40 de ha, pentru amenajarea unei noi grădini zoologice, undeva în sectorul 6, însă şi acel teren este disputat de un an în instanţă, între Primăria Capitalei şi comuna Chiajna, care susţine că acolo avea islazul comunal.
Ministrul Korodi admite că măsura închiderii grădinilor nu se va întâmpla peste noapte. „Eu vorbesc de un termen mediu, de doi-patru ani, timp în care animalele vor fi mutate în alte locaţii unde vor beneficia de condiţii civilizate de viaţă. La Bucureşti, primă ria trebuie să ia o decizie, pentru că acum se conformează cu legislaţia actuală, însă noi vom înăspri legislaţia, iar Capitala merită să aibă o grădină zoo la standarde europene“.
Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a fost de acord că Zoo Băneasa nu corespunde standardelor, însă s-a declarat neputincios în chestiunea găsirii terenurilor, pe motiv că Bucureştiul are multe litigii funciare.
Se pregăteşte Felix?!
Grădina Zoo din Băneasca face, de mai bine de doi ani, subiectul unor dispute cu iz imobiliar, gardul acesteia fiind împresurat în acest moment de vilele care se tot construiesc în zonă. Zvonurile despre o posibilă desfiinţare a grădinii, pentru preluarea valorosului teren, au fost favorizate şi de morţile „suspecte“ ale câtorva exemplare valoroase: elefantul Gaya, jaguarul Bety şi ultima dată leoaica Elsa.
Directoarea Oprea susţine că decesele au fost cauzate de vârsta înaintată a animalelor şi de bolile pe care acestea le fac, la fel ca şi oamenii. „Ne gândim cu groază la cimpanzeul Felix, care are 37 de ani, şi un exemplar ca el nu trăieşte în captivitate mai mult de 40 de ani. Şi ne uităm cu disperare la el, că se mai constipă, mai are diaree. Vă daţi seama dacă moare şi el, ce se va spune!“, explică Oprea, care conchide că grădina trece printr-o perioadă în care e posibil să le vină sorocul mai multor animale vârstnice.