Cu o zi în avans faţă de Europa, timişorenii celebrează mâine „Fête de la musique” (Sărbătoarea muzicii – n.r.), în grădina Centrului Cultural Francez din Timişoara.
Toţi doritorii sunt invitaţi şi aşteptaţi, fără discriminare, fără limite impuse şi fără bilet, începând cu ora 17.00.
„De câţiva ani, sub impulsul reţelei culturale franceze, România se aliniază Sărbătorii muzicii, manifestare de euforie colectivă în care, pe 21 iunie în fiecare an, întâi în Franţa din 1981, apoi în toată lumea, muzicieni profesionişti şi amatori invadează străzile, cafenelele, spaţiile publice pentru a împărtăşi gratuit publicului larg pasiunea pentru muzică”, spune Eric Baude, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara.
Istoria festivalului
În 198e, Maurice Fleuret (compozitor, jurnalist şi muzicolog francez) devine director al Muzicii şi al Dansului, în cadrul Ministerului Culturii francez, şi sub îndrumarea ministrului culturii de atunci, Jack Lang, începe să îşi pună în practică ideile despre muzică.
Astfel, descoperă că în Franţa cinci milioane de persoane cântă la un instrument muzical şii începe să se gândească la cum să îi facă pe aceşti oameni să iasă în stradă şi să cânte. Aşa s-a născut Sărbătoarea Muzicii, lansată pe 21 iunie 1982.
Încă de la prima ediţie, evenimentul a mobilizat muzicieni profesionişti şi amatori, devenind o manifestare populară şi spontană la scară largă.
Trei ani mai târziu, odată cu Anul European al Muzicii, sărbătoarea a depăşit graniţele Franţei. În mai puţin de cincisprezece ani, Sărbătoarea Muzicii a început să fie organizată în mai mult de o sută de oraşe, de pe cele cinci continente.
Programul evenimentului
17.00 – 19.00: Ateliere de creaţie instrumente muzicale adresate copiilor de toate vârstele)
19.00: Premierea laureaţilor concursului „Mot d’Or”
19.30: Concert al grupulul „SPLASH” (percuţie)
20.00: Demonstraţie de circ, spectacol susţinut de Casa de Clovni