Ziarist de origine română, câştigător al premiului Pulitzer

Ziarist de origine română, câştigător al premiului Pulitzer

Steve Făinaru, jurnalist la Washington Post din 2001, a primit aseară prestigioasa distincţie la categoria "Cel mai bun reportaj internaţional". Bărbatul în vârstă de 44 de ani este nepotul unui diplomat român, Harry Făinaru, care s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în anii '50 şi a scris pentru un cotidian român din Detroit. Reporterul de la Washington Post a primit premiul Pulitzer pentru o serie de articole pe tema firmelor de securitate care au obţinut contracte în Irak. Făinaru se ocupă de războiul din Golf din 2004, după ce a lucrat mai mulţi ani ca jurnalist sportiv. Premiul Pulitzer este cel mai prestigios trofeu care recompensează presa în SUA.

S-a născut în Mountain View, California, la sud de San Francisco. După divorţul părinţilor Ellen şi Bob, Steve şi fratele său mai mic, Mark, s-au stabilit în Bay Area.

Mama reporterului mărturiseşte că familia lor a fost una veşnic interesată de ştiri, cei doi fraţi aflându-se mereu „în mijlocul evenimentelor”.

Originile române ale lui Steve provin de la bunicul din partea tatălui, Harry Făinaru. Diplomat detaşat în Statele Unite în anii ’50, Harry a scris pentru un cotidian român din Detroit.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la sport, la război

După terminarea facultăţii, în 1984, Steve Făinaru s-a dedicat sportului. A început timid, colaborând cu publicaţii mai puţin cunoscute. La 24 de ani, lucrând pentru ziarul Courant, i-a fost încredinţată misiunea de a realiza materiale despre echipa americană de baseball Red Sox. S-a mutat apot la Boston Globe, unde a petrecut 11 ani.

Pe parcursul colaborării cu echipa de aici, a terminat şi cursurile de master în afaceri internaţionale la Universitatea Columbia, obţinând o diplomă care să arate că se pricepe şi la „business”.

Momentul decisiv în carieră a venit în 2001, când s-a alăturat echipei Washington Post, tot ca reporter sportiv. Colegii îl descriu ca fiind suficient de dur cât să supravieţuiască, cu mintea limpede cât să îşi dea seama „ce se peterece în jur”.

Steve a fost marcat de momentul „11 septembrie 2001”, când a decis să se implice mai mult în tot ce înseamnă ştiri. Aventura în Irak a început, însă, în 2004. „Era o poveste atât de importantă încât a trebuit să fac parte din aceasta”, spune Steve.

Întrebat dacă s-ar întoarce în Irak, Steve nu spune „nu”. „M-aş întoarce, dar nu cum am fost înainte. Era de-a dreptul extenuant, dar aveam şi satisfacţii”, mărturiseşte reporterul.

Washington Post, şase premii Pulitzer     Renumitul cotidian este marele câştigător al premiilor Pulitzer în acest an, obţinând şase dintre prestiogiasele premii pentru presa americană, printre care cel pentru serviciul public, datorită reportajelor făcute la Walter Reed, spitalul veteranilor de război ai Statelor Unite ale Americii, informează Reuters.

Cea de-a 92-a decernare a premiilor Pulitzer a avut loc azi-noapte la Universitatea Columbia din New York. Câştigătorul premiului pentru serviciul public a fost recompensat cu o medalie de aur, iar laureaţii celorlalte 20 de categorii au primit câte 10.000 de dolari.

În literatură şi artă, Junot Diaz a primit premiul Pulitzer pentru cel mai bun roman cu "The Brief Wondrous Life of Oscar Wao", iar Tracy Letts pe cel pentru cea mai bună piesă de teatru, pentru lucrarea "August: Osage County". Bob Dylan a primit o citaţie specială în muzică pentru 'impactul său profund asupra muzicii populare şi a culturii americane'.

Premiul Pulitzer este cel mai prestigios trofeu care recompensează presa în SUA, iar medalia serviciului public reprezintă cea mai înaltă distincţie. (Sorin Breazu)

Sursa: Antena 3