Zgâlţâială terapeutică

Zgâlţâială terapeutică

Statul pe o platformă vibratoare poate să pară a fi un mod ciudat de petrecere a timpului liber, însă un nou studiu sugerează că el este benefic pentru muşchi şi oase, în special pentru vârstnici şi adulţi sedentari.

Publicat în revista „Current Sports Medicine Reports“, documentul oferă în detaliu argumentele în favoarea aşa-numitului „antrenament corporal integral prin vibraţii“ sau WBV (Whole Body Vibration training), care implică petrecerea unei perioade de timp pe o platformă care emite vibraţii uşoare.

Respectivele vibraţii activează fibrele musculare mai eficient decât contracţiile musculare conştiente din timpul exerciţiilor fizice obişnuite, inclusiv alergarea. WBV este de asemenea un mijloc foarte bun de îmbunătăţire a puterii musculare, a saltului în înălţime sau a sprintului, susţin autorii studiului, Dolny şi G. Francis Cisco Reyes, de la Universitatea Idaho.

WBV are un efect benefic şi asupra sistemului osos al femeilor postmenopauzale, inhibând apariţia sau dezvoltarea osteoporozei.

Deşi la persoanele tinere, în formă, WBV nu pare să aibă nicio influenţă, procedura permite vârstnicilor şi adulţilor sedentari să atingă cel puţin acelaşi nivel de tonus muscular ca şi cum ar face exerciţii fizice clasice.

Dar Dolny şi Reyes subliniază, de asemenea, că fără „încărcătură externă“ - greutăţi suplimentare sau poziţii speciale - WBV are doar un efect foarte slab. Cei doi oameni de ştiinţă spun că procedura trebuie studiată mai atent pentru a determina dacă ea prezintă riscuri pentru persoanele care suferă de boli cardiace, hipertensiune sau alte maladii.

Ne puteți urmări și pe Google News