Evenimentul Zilei > Actualitate > Zeci de români, umiliţi de poliţişti în Danemarca. Au fost încătuşaţi şi fotografiaţi fără motiv
Zeci de români, umiliţi de poliţişti în Danemarca. Au fost încătuşaţi şi fotografiaţi fără motiv

Zeci de români, umiliţi de poliţişti în Danemarca. Au fost încătuşaţi şi fotografiaţi fără motiv

Drumul de întoarcere către casă a fost unul de coşmar pentru mai mulţi români. Ei au fost opriţi de poliţiştii danezi, încătuşaţi, fotografiaţi şi anchetaţi fără să li se comunice motivul.

S-a întâmplat joi seara, la plecarea din Danemarca.

"Eram în autocar cu toate bagajele şi abia aşteptam să ajung acasă. La scurt timp după ce autocarul a ieşit din Copenhaga, un echipaj de poliţie a intrat în faţa autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute şi apoi am fost opriţi. Ne-au dus într-o hală mizerabilă, unde era frig, apă cu urină pe jos, mult praf, fără toaletă sau scaune. Ne-au cerut să coborâm, iar înaintea mea erau şoferii. Nu am apucat să ies că am simţit o bufnitură în autocar. Îl izbiseră pe şofer", a povestit Gabriela Lazăr, din Deva, citată de mediafax.ro.

Potrivit tinerei, bărbatul fusese bruscat deoarece refuzase să se lase fotografiat cu numele scris pe o hârtie.

Nu li s-a spus motivul pentru care erau obligaţi să se pozeze. Mai mult, cei care refuzau, urmau să fie arestaţi.

"Nu mi s-a părut normal să fiu umilită şi să pozez ca infractorii, în condiţiile în care nu am greşit cu nimic, ba chiar le-am explicat şi arătat că sunt rezident danez. Am buletin acolo. Când le-am spus că nu vreau să fac poză m-au încătuşat. Nici nu am apucat să reacţionez. Aveam două variante: fie mă arestau, fie făceam poza. Nu pot uita momentul în care mi-au pus cătuşele", a adăugat Gabriela Lazăr.
Apoi, a percheziţionat-o o poliţistă daneză.  Românii au fost duşi într-o hală întunecată unde li s-au dat instrucţiuni clare. Nu aveau voie să se mişte din locul prestabilit.
"Am cerut un scaun. Stăteam de trei ore în picioare. Mi s-a răspuns: «Ţi se pare că am un scaun la mine?». Am cerut toaletă. "Abţine-te sau mergi lângă gard. Dacă nu, fă în pantaloni", a povestit tânăra episodul halucinant.
Poliţiştii au căutat în tot autocarul, au desfăcut bagajele românilor şi chiar bordul vehiculului.
Gabriela Lazăr bănuieşte că poliţiştii căutau bunuri furate deoarece au mai fost găsite astfel de obiecte în coletele trimise către România.

"Înţeleg un control de rutină, însă ei s-au purtat cu noi ca şi cu nişte gunoaie. Pot spune că îi înţeleg, dar nu aşa se procedează. Eu nu am nicio vină că alţii fură şi nu pot accepta că am fost tratată astfel. Au fost patru ore de groază în care am fost umiliţi", a declarat ea.
Tânăra este decisă să sesizeze în scris Ministerul de Externe şi Ambasada României din Copenhaga.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: