Cu siguranță, cel puțin opt persoane au murit în accidentul de sâmbătă, în statul Rivers, cunoscut pentru industria producătoare de petrol, conform estimărilor poliției și a unui oficial local.
Dar localnicii spun că este vorba de "peste 70 de persoane decedate", a declarat luni pentru AFP coordonatorul regional al Agenției Naționale pentru Situații de Urgență (NEMA), Walson Brandon.
Este greu de confirmat numărul de victimele, deoarece "zona este inaccesibilă după ploile abundente din această dimineață", a adăugat acesta.
Ogechi Nnamdi, locuitor din zonă, a declarat: "Am văzut aproximativ 20 de cadavre. Unsprezece au fost scoși, dar mai sunt încă mulți de recuperat din mlaștină.
Explozia a avut loc sâmbătă după-amiază, când se efectuau lucrări de întreținere la o conductă gestionată de Pipeline Product Marketing Company, o filială a companiei petroliere de stat, Nigerian National Petroleum Corporation.
Au fost observate scurgeri la conducte în săptămâna de dinaintea exploziei, a declarat domnul Kennedy Azodeh, un oficial responsabil de operațiunile de întreținere. "Locuitorii, inclusiv vandali, au luat cu asalt zona în bărci și canoe pentru a fura țițeiul", a spus acesta.
În cele din urmă, compania a întrerupt livrarea și a început lucrările de întreținere "în prezența ofițerilor de poliție și a membrilor Corpului de Apărare Civilă din Nigeria (NSCDC)". "Oamenii au fost somați să plece, dar au refuzat", a declarat domnul Azodeh.
În Nigeria, au avut loc mai multe accidente în care au fost implicate conducte de petrol, în ultimii ani. Nigeria este cel mai mare producător de petrol din Africa.
În octombrie 2018, peste 30 de persoane au murit în urma exploziei unei conducte de petrol înțepate în scop de furt, în sud-estul țării.