Zeci de case pentru sinistraţi, neterminate

Zeci de case pentru sinistraţi, neterminate

La câteva luni de la inundaţiile din vară, mare parte dintre sinistraţi încă aşteaptă ca să le fie finalizate locuinţele.

Deşi autorităţile au avansat data de 1 decembrie ca termen de finalizare, realitatea din teren pare să le contrazică previziunile optimiste.

„Unele firme au creat probleme“

Bacău. Autorităţile locale din Săuceşti sunt şi mai optimiste decât guvernul şi consideră că lucrările de reconstrucţie ar putea fi gata până pe 20 noiembrie, cu zece zile mai devreme decât termenul-limită fixat de executiv. Asta, în condiţiile în care, din cele 355 de case care trebuie construite, doar 65 sunt „la roşu“. Alte 230 sunt încă la faza de zidărie, iar la restul de 55, firmele de construcţie au ajuns la montarea tablei pe acoperiş. „Unele firme au creat probleme şi, ca urmare, au fost sancţionate prin micşorarea contractelor sau chiar excluderea de pe şantiere. Încercăm să îi sensibiliză m pe oamenii de afaceri pentru a ne ajuta să tencuim şi să izolăm locuinţele“, spune prefectul de Bacău, Claudiu Şerban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iaşi. În comuna Răchiteni, doar 47 din cele 132 de case aflate în reconstrucţie sunt gata „la roşu“. La 26 de locuinţe se lucrează la structura de rezistenţă, 12 imobile au puse învelitorile, iar la alte 39 de case se lucrează la şarpantă.

Maramureş. Nici în nordul ţării situaţia nu este mai bună, deşi au trecut trei luni de la inundaţii. La Poienile de sub Munte s-a refăcut drumul de acces spre localitate, iar lângă căminul de bătrâni se vede un grup de case în construcţie, însă nici urmă de activitate. Alături, bătrânii privesc neputincioşi din pragul barăcilor pentru sinistraţi. „Să dea Dumnezeu toamnă lungă, altfel or dormi oamenii în vagoane tătă iarna...“, spun amărâţi localnicii. Peste drum, utilajele care au lucrat la stabilizarea drumului şi reaşezarea râului în matcă stau părăsite.

La Repedea, lucrările sunt ceva mai avansate. Casele, grupate lângă terenul de fotbal al comunei, sunt aproape gata, doar utilităţile mai trebuie branşate, potrivit autorităţilor locale. La ieşirea din comună, un pod rupt a fost „înlocuit“ de o punte firavă, ridicată în aval. La Ruscova, şapte oameni dorm încă în corturi, la trei luni de la inunda- ţii, iar la Petrova încă se mai lucrează la case. La nivelul întregului judeţ, din cele 51 de case afectate de inundaţiile din vară niciuna n-a fost încă finalizată. (Au contribuit Maria Craus, Ovidiu Pauliuc, Alexandru Ruja)