Ionel Cel Mare, directorul inchisorii, spune ca sunt vizati de ancheta zece ofiteri si subofiteri din cadrul compartimentului de paza care aveau misiunea de a verifica, dimineata, seara sau inopinat, celulele detinutilor.

„Am sesizat comisia de disciplina care va stabili eventuale sanctiuni. Detinutii n-au ce pierde! Sunt datori sa incerce, dupa cum chiar ei au spus, iar noi suntem datori sa-i prindem“, a declarat Cel Mare.

Pentru saparea tunelului, puscariasii, cu pedepse cuprinse intre 16 si 30 de ani de inchisoare, cinci pentru crime si una pentru talharie, au folosit tija de otel de la paturile metalice din celula. Ei au inceput sa sape pe 29 decembrie, profitand de faptul ca vin sarbatorile si perchezitiile sunt mai rare.

Isprava lor a fost depistata pe 4 ianuarie. Potrivit unor surse din Penitenciar, tentativa de evadare a fost coordonata de un detinut incarcerat pentru una dintre cele mai abominabile crime din Vrancea. Acesta a ucis o batrana pe care voia s-o jefuiasca pentru ca avea rude bogate in SUA.

Cei sase au fost bagati la izolator. In Penitenciarul din Focsani isi ispasesc pedepsele 680 de detinuti.