Statiunile hunedorene din Parang, Straja si Rausor, ii asteapta in week-end cu multa zapada si preturi piperate pe iubitorii distractiilor montane din zona Banatului.
Doua persoane care vor sa petreaca un week-end la munte, in judetul Hunedoara, trebuie sa aiba un buget de minimum 400 de lei. Asta daca vor sa nu se abtina de la nimic si sa stea, peste noapte, in vreo pensiune „vecina” cu partiile de schi.
Cu toate ca operatorii de turism montan din Rausor, Parang si Straja nu au scazut deloc din preturi, asa cum se intampla in zone turistice din Austria ori Elvetia dupa 10 ianuarie, astazi si maine, in cele trei locatii sunt asteptati peste 4.000 de amatori de distractii pe partie. La Rausor, fara parcare, dar partie iluminata Partia de la Rausor, foarte probabil, va fi aglomerata in acest sfarsit de saptamana. Distanta mica fata de Hunedoara si Deva (50, respectiv 70 de kilometri) face ca locatia sa fie una dintre favoritele amatorilor de schi din orasele amintite. Zapada este „din belsug”, bine batatorita, iar drumul de acces nu ridica probleme majore, nefiind necesare nici lanturile, daca se conduce cu atentie.
La Rausor cazarea costa intre 40 si 75 de lei/persoana/ noapte, iar un pranz nu trece de 30 de lei. Echipamentul de schi se inchiriaza cu 20 de lei pe zi, iar un abonament la instalatiile de cablu de pe partie, pe o zi intreaga, costa 50 de lei. In pauzele dintre coborari, schiorii pot sa mai bea un vin fiert sau sa consume „minuturi” in „hanul” care functioneaza chiar la baza partiei.
Mai nou, si la Rausor partia este iluminata, asa ca de schiat, se poate schia pana tarziu in noapte. Cei care aleg Rausorul ca destinatie de week-end trebuie sa faca in asa fel incat sa ajunga repede aici daca vor sa gaseasca un loc de parcare, din care sa-si poata apoi scoate masina destul de usor. Imediat dupa Anul Nou, zona Rausor a fost aproape blocata din cauza sutelor de masini ajunse aici. Astazi si maine, la Rausor sunt asteptati aproape 1.000 de turisti. Sezon plin in Parang si la Straja Apropierea de Petrosani face ca si zona de agrement Parang sa fie intens populata, mai ales in acest sfarsit de saptamana, cand sunt asteptati in jur de 1.500 de turisti, atat din judet, dar si din Cluj, Timis, Arad si chiar Bucuresti. Schiorii sunt asteptati cu sapte partii de schi (dintre care sase dotate cu teleschi).
Telescaunul care scurteaza drumul spre partii functioneaza si el, iar soseaua pana spre statia inferioara a telescaunului este curata. Preturile la cazare, in Parang, sunt cuprinse intre 30 si 130 de lei, si aici functionand doar pensiuni, iar costul unei mese de pranz pentru o persoana variaza intre 30 si 50 de lei.
In ciuda preturilor destul de ridicate, fata de Rausor, de exemplu, zona este destul de solicitata: „Aici avem si o altitudine mai mare, si peisaje mai frumoase. Cred ca si aceste lucruri conteaza atunci cand turistii aleg Parangul pentru sfarsitul de saptamana”, spune Adrian Barlida, seful formatiei locale de Salvamont.
La fel ca la Rausor si Parang, si la Straja se aplica aceleasi tarife ca in varful de sezon (intre 20 decembrie si 5 ianuarie) la mai toate serviciile. Cele sase partii de la Straja vor fi folosite in acest week-end de peste 2.000 de persoane.
Numarul de turisti este comparabil cu cel din perioada Sarbatorilor, asa ca preturile raman la fel: 25 de lei pe zi o pereche de schiuri inchiriate (cu tot cu bete si clapari), cazare intre 50 si 120 de lei pe noapte, de persoana, o masa de pranz intre 25 si 35 de lei, iar accesul la instalatiile de cablu de pe partii, costa intre 10 si 60 de lei pe zi, in functie de fiecare partie.