Telegrama precizează că guvernul de la Londra a refuzat să permită companiei York Guns vânzarea a 130.000 de arme către oficialii libieni. York Guns ar fi acţionat ca intermediar între o firmă ucraineană şi oficialii libieni din Comitetul pentru Apărare (echivalentul Ministerului Apărării). Guvernul britanic se temea că armele vor fi revândute guvernelor sau facţiunilor armate din Ciad sau Sudan., notează telegrama.

Separat, informează diplomaţii americani, omul de afaceri libian Muhammad el-Obeidi, care are legături cu regimul lui Gaddafi, a anunţat în octombrie 2008 că a semnat un contract cu o firmă românească (NFI) pentru exportul din România către Libia a 100.000 de arme automate AK-47. El-Obeidi a spus că rolul lui a fost acela de a facilita achiziţiile pentru Brigada Khamis, o unitate specială a forţelor speciale libiene condusă de Khamis Gaddafi, fratele liderului libian.

El-Obeidi, mai notează telegrama, a vorbit în mod deschis despre contract, dar a evitat să precizeze dacă armele urmau să fie folosite în Libia sau să fie exportate către o altă destinaţie.