Consulul general al Australiei în Marea Britanie s-a întâlnit deja cu fondatorul WikiLeaks după ce a fost arestat ieri, suspectat în cazul unei agresiuni sexuale în Suedia, ţară care cere extrădarea sa.
În plus, diplomaţii australieni au fost de asemenea prezenţi când Julian Assange a fost dus în faţa judecătorilor.
"Nu doar Assange este responsabil pentru publicarea celor peste 250.000 de documente diplomatice din Statele Unite. Şi americanii au partea lor de vină", a declarat într-un interviu acordat Agenţiei Reuters, Kevin Rudd.
WikiLeaks: Americanii-s de vină
Rudd, fostul premier înlocuit în fruntea guvernului de Julia Gillard în luna iuni, a adăugat: "Cred că există întrebări justificate care trebuie puse despre sistemul de securitate american şi despre nivelul de acces pe care îl aveau acele persoane la documente".
În telegramele publicate de WikiLeaks apare şi actualul ministru australian de externe. Într-o depeşă trimisă la Washington, fostul ambasador american Robert McCallum scria că Rudd făcea anunţuri fără să consulte alte state.
"Sunt sigur că s-a scris şi mai rău despre mine în trecut şi probabil se va scrie şi mai rău în viitor, dar sincer să fiu, nu mă interesează. Menirea mea este să acţionez în interesul naţional ca ministru de externe", a fost reacţia şefului diplomaţiei australiene, potrivit BBC.
CITEŞTE MAI MULTE DEZVĂLUIRI ÎN SECŢIUNEA WIKILEAKS