Evenimentul Zilei > Actualitate > Wekeend pe pârtie
Wekeend pe pârtie

Wekeend pe pârtie

Mii de turişti din toată ţara au luat cu asalt, în acest weekend, pârtiile de schi şi cabanele de pe Valea Prahovei.

La Sinaia şi Buşteni, instalaţiile de transport pe cablu au făcut faţă cu greu iubitorilor sporturilor de iarnă care s-au putut bucura de zăpada depusă în ultima perioadă. Cu toate că primăvara se apropie cu paşi mari, pe pârtiile de altitudine de la Sinaia şi Kalinderul din Buşteni, distracţia a fost maximă. În ultimele două zile, soarele şi vremea frumoasă au făcut ca stratul de zăpada să scada vertiginos, iar tunurile de zăpadă aflate pe pârtii şi-au făcut datoria. Deşi la şes primăvara se face simţită, turiştii sosiţi la munte la jumătatea lunii martie spun că zăpada este destul de consistentă, iar amatorii sporturilor hibernale se vor putea bucura încă trei săptămâni de acum încolo de zăpadă.

În prezent, stratul de zăpadă din Valea Dorului de la Sinaia măsoara 80 de centimetri iar la Buşteni pe Kalinderu, zăpada artificială măsoara 60 de centimetri. Salvamontiştii din Buşteni îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe niciunul dintre traseele montane din Masivul Bucegi în această perioadă, întrucât pe toate văile din Munţii Bucegi există risc maxim de producere a unor avalanşe. Oamenii muntelui spun că pe munte a nins foarte mult în ultimele zile, iar vântul a bătut cu viteza de peste 140 de kilometri pe oră şi a viscolit zăpada. Riscul de producere a unor avalanşe este ridicat în condiţiile în care stratul de zăpada depus peste cel vechi nu are aderenţă şi se poate desprinde în orice moment, la orice zgomot sau mişcare.

Pe tot platoul Bucegi, stratul de nea depăşeşte un metru şi jumătate, iar in râpe zăpada viscolită măsoara pe alocuri zece metri. Salvatorii montani le reamintesc turistilor ca in această perioada toate traseele montane sunt închise şi le recomandă iubitorilor de drumeţii montane să nu se aventureze pe munte.