Evenimentul Zilei > International > Washington pregătește noi lovituri pentru Huawei. Mike Pompeo, la Londra
Washington pregătește noi lovituri pentru Huawei. Mike Pompeo, la Londra

Washington pregătește noi lovituri pentru Huawei. Mike Pompeo, la Londra

Șeful diplomației americane a anunțat, miercuri, noi sancțiuni împotriva Huawei și o vizită în Marea Britanie, după decizia Londrei de a elimina din rețeaua de 5G a tuturor echipamentelor gigantului telecom chinez.

„Departamentul de Stat va impune restricții la vize anumitor angajați ai companiilor de tehnologie chineze precum Huawei, care oferă sprijin material regimurilor vinovate de încălcări și abuzuri asupra drepturilor omului în întreaga lume”, a declarat secretarul de American de Stat Mike Pompeo (foto) , în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Mike Pompeo a salutat decizia guvernului britanic de a tăia legăturile cu Huawei, anunțând că va face o vizită în Regatul Unit și în Danemarca, săptămâna viitoare.

„Voi face o călătorie rapidă în Marea Britanie și în Danemarca”, a spus el. „Sunt sigur că Partidul Comunist Chinez și amenințările pe care le reprezintă pentru popoarele libere din întreaga lume vor fi în fruntea agendei discuțiilor”, a adăugat ministrul american de Externe.

Administrația Donald Trump îi presează pe aliații Statelor Unite ale Americii să respingă liderul mondial 5G Huawei, pe care Washingtonul îl vede ca un instrument de opresiune al regimului autoritar de la Beijing.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, a decis, marți, să excludă din rețeaua 5G din Marea Britanie toate echipamentelor produse de gigantul chinez Huawei, invocând un risc pentru securitatea națională.

Achiziția de echipamente noi Huawei va fi interzisă după 31 decembrie 2020, iar echipamentele existente vor trebui eliminate până în 2027.

Sancțiunile americane impuse gigantului chinez,  în luna mai, pentru a reduce accesul Huawei la semiconductoarele fabricate din componente americane, au cântărit în decizia britanică.

Londra este îngrijorată de utilizarea de către Huawei a componentelor aftermarket care ar putea prezenta noi riscuri de securitate cibernetică.

Dar Mike Pompeo a spus că decizia  Londrei nu a fost luată din cauza presiunii americane.

„Sunt sigur că au făcut acest lucru pentru că experții lor în securitate au ajuns la aceleași concluzii ca ale noastre”, a spus el.

„Informațiile care trec prin aceste rețele de origine chineză vor ajunge cu siguranță în mâinile Partidului Comunist Chinez”, a punctat Pompeo.

Administrația americană a crescut presiunea asupra regimului chinez după impunerea de către China a unei legi draconice de securitate națională la Hong Kong, la sfârșitul lunii iunie.

Această lege este denunțată ca un nou instrument al puterii de la Beijing de a-și extinde controlul asupra fostei colonii britanice și de a reprima orice manifestații pro-democrație.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: