Managerii din construcţii şi comerţ se aşteaptă ca situaţia economică să se stabilizeze în perioada mai-iunie, în vreme ce patronii din industria uşoară şi servicii estimează că afacerile lor vor merge mai bine.
Directorii firmelor din industria uşoară vor majora preţurile în următoarele două luni şi vor continua să facă disponibilizări, potrivit anchetelor de conjunctură, realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Însă, ei se aşteaptă ca cifra de afaceri să crească.
Constructorii sunt printre cei mai pesimişti. Managerii firmelor de profil estimează că afacerile lor nu vor merge mai bine decât în intervalul martie-aprilie, însă se aşteaptă ca situaţia economică să se stabilizeze. În aceste condiţii, numărul angajaţilor va continua să scadă, în vreme ce preţurile vor creşte.
Şi comercianţii vor cere câţiva bani în plus pentru marfa vândută şi vor face concedieri. Nici salariaţii care lucrează în servicii nu au garanţia că îşi vor păstra locul de muncă în următoarele două luni, patronii estimând că vor fi nevoiţi să mai trimită salariaţi în şomaj. Preţurile însă nu se vor modifica.
Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector. Economia se va contracta
Analiştii apreciază că economia ar putea să îşi continue scăderea şi în acest an, în ciuda optimismului manifestat de guvernanţi şi de FMI. Radu Voinea declara recent pentru evz.ro că nu vom înregistra un avans al economiei, ci o contracţie anul acesta, de aproximativ 1%.
În aceeaşi notă mai puţin optimistă se încadrează şi directorul de investiţii al Eureko Pensii Private, Radu Crăciun.
„România nu va raporta creştere în primul trimestru al acestui an şi mă aştept ca până la finele anului economia naţională să încheie pe minus, scăderea urmând să se situeze între 0,5% şi 1%, în condiţiile în care o serie de măsuri cu impact macroeconomic încă nu au fost aplicate”, a declarat Radu Crăciun, citat de Mediafax.
Crăciun este de părere că nu vom asista la creşterea consumului, mai ales că „populaţia încearcă să ramburseze cât mai rapid împrumuturile contractate anterior pentru a scăpa de povara ratelor”. În acest context, BNR va urmări să stabilizeze cursul de schimb pentru a proteja exportatorii.