Evenimentul Zilei > Actualitate > Vrei sa fii un manager iubit de subalterni?
Vrei sa fii un manager iubit de subalterni?

Vrei sa fii un manager iubit de subalterni?

Daca vrei sa fii un manager de "gasca", dar si "mana de fier", trebuie sa indeplinesti doua reguli: sa fii parolist si sa-ti respecti subordonatii.

Sa iesi la o bere sau la o cafea cu seful pare un vis pentru unii angajati. Cu toate acestea, nu putine sunt firmele unde, dupa terminarea programului, bossul iese la o terasa cu oamenii sai.  Totusi, aceasta abordare este destul de riscanta.

"Mergeam aproape zilnic cu ei la o bere. In timp, unii au inteles ca sunt prietena, nu sefa lor. Unii imi cereau zile libere nejustificat. Intr-o zi m-am trezit singura in departament pentru ca se intamplase ca toti cei cinci oameni ai mei sa aiba probleme pe care eu trebuia sa le inteleg!", povesteste Adriana Malcoci, sefa unei echipe de vanzari. De atunci a schimbat foaia, dar a trecut in categoria sefilor care nu sunt "de treaba".

Recunoaste munca angajatilor!

In aceste conditii, ce-i de facut? Iuliana Badea, manager de vanzari al Lugera&Makler, este de parere ca un sef poate sa fie si iubit, si autoritar daca acesta respecta cateva reguli. "Daca te porti cu angajatii asa cum ti-ai dori ca ei sa se poarte cu tine, respecti legislatia, esti punctual si te tii de cuvant, ai toate sansele sa fii un sef indragit", considera Iuliana Badea.

Specialistii in HR spun ca trebuie, in primul rand, sa fii parolist. De altfel, aceasta pare sa fie principala problema a managerilor. Un studiu realizat de Florida State University releva faptul ca doi din cinci sefi nu-si respecta promisiunile!

"Una dintre metodele prin care un sef castiga autoritate, dar si simpatie este recunoasterea muncii depuse de angajati atat in public, cat si personal", considera Manuela Trusca, HR senior consultant al Skill Solution.

Daca ma respecti, te respect

Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall General Recruitment, este de parere ca reteta de succes pentru un sef care se doreste "de gasca", dar si "mana de fier" consta in a-ti respecta colegii cu care lucrezi, indiferent de pozitionarea ierarhica: "Fiecare persoana are anumite resurse si calitati, care trebuie descoperite si folosite la potential maxim. Cat timp angajatii sunt tratati cu respect si incredere vor fi convinsi ca acela care-i conduce este un adevarat manager".

Daca ai de condus o echipa formata din zece oameni si vrei sa te apropii mai mult de acestia n-ar fi rau daca te-ai interesa cand este ziua lor de nastere. Un cadou simbolic face minuni cateodata.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: