Evenimentul Zilei > Actualitate > ALEGERI 2012. Votăm în aceleași colegii la parlamentare
ALEGERI 2012. Votăm în aceleași colegii la parlamentare

ALEGERI 2012. Votăm în aceleași colegii la parlamentare

Pentru că recensământul populației s-a făcut prea târziu, iar rezultatele oficiale nu sunt gata nici acum, anul acesta vom vota în aceleași colegii uninominale ca și în 2008. Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) a actualizat delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare, iar limitele acestora nu au fost modificate.

"Actualizarea curentă a colegiilor uninominale nu a avut în vedere modificarea limitelor acestora, ci numai includerea, acolo unde a fost cazul, a elementelor redenumite, a celor omise sau nou-înfiinţate", se arată într-un comunicat transmis de AEP.
Autoritatea a trimis la Monitorul Oficial spre publicare hotărârea pentru aprobarea actualizării delimitării colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Prea târziu pentru redesenarea colegiilor
Potrivit vicepreșdintelui AEP, Marian Muhuleț, redesenarea colegiilor uninominale nu se mai poate face anul acesta decât dacă se va modifica legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, care prevede că acest lucru se poate face cu cel puțin 12 luni înainte.
"Ceea ce am făcut noi a fost o actualizare. O redesenare a colegiilor  nu se mai poate face decât prin modificarea legii 35/2008, care prevede că acest lucru se poate face cu cel puțin 12 luni înainte. Este prea târziu, nu avem rezulatele finale ale recensământului populației realizat anul trecut (…) O redesenare a colegiilor se face dacă există o variațiune a populației la nivel național de 10%", a declarat Muhuleț pentru Evz.

Potrivit legislaţiei în vigoare, actualizarea delimitării colegiilor uninominale se realizează de către AEP anual – în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv după fiecare recensământ al populaţiei (cu cel puţin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen).
CITEŞTE ŞI: România are cu 2,6 milioane mai puţini locuitori