Evenimentul Zilei > International > Alegeri anticipate în Letonia, prima oară în ultimii 20 de ani
Alegeri anticipate în Letonia, prima oară în ultimii 20 de ani

Alegeri anticipate în Letonia, prima oară în ultimii 20 de ani

Letonii votează azi în alegerile în care ar putea câştiga un partid pro-rus, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, de când statul baltic şi-a câştigat independenţa.

Potrivit sondajelor de opinie, partidul de stânga Centrul pentru Armonie, care reprezintă cea mai mare minoritate din ţară, cea rusă, ar putea obţine  până la o treime dintre locurile din Parlament.
Două partide de centru-dreapta se află pe locul doi şi trei în sondajele pre-electorale, şi este foarte probabil că vor forma o alianţă pentru ca stânga să nu ajungă la putere.
Circa o treime din populaţia de 2,2 milioane de locuitori ai Letoniei o reprezintă minorităţile care vorbesc limba rusă. Mulţi dintre ei nu sunt însă "cetăţeni" letoni şi nu au drept de vot.
Niciodată de la independenţa din 1991, nu a ajuns un partid al minorităţii ruse în guvern, Letonia fiind una dintre ţările aflate sub ocupaţie rusească timp de jumătate de secol, după al doilea război mondial.
Scrutin repetat
"Am votat pentru Centrul Armoniei. Ei sunt cu picioarele pe pământ şi au mai multă grijă de oameni", a declarat Ilona Dmitrijova, o vânzătoare rusoaică. 
Sondajele au arătat că există un număr mare de indecişi, în special în rândul etnicilor letoni.
"Nu m-am decis încă. Lista candisaţilor este, în mare, cam aceeaşi, iar situaţia nu este foarte diferită faţă de ultimele alegeri de acum un an. este ca un deja-vu", a spus Ieva Astakovska, istoric de artă. Ea a precizat că va vota fie pentru Partidul Unităţii, al actualului premier Valdis Dombrovskis, fie pentru Partidul Reformei al fostului preşedinte al ţării,Valdis Zatlers.
Parlamentul leton, ales în octombrie 2010 a fost dizolvat, printr-un referendum naţional, în luna iulie. Circa 94% dintre alegători au sprijinit această măsură.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News