Editura Evenimentul si Capital

Voronin: România se află în spatele revoltei de la Chişinău | VIDEO

4835c5a5cb5d2d6f95847ff67e3ba567
Autor: | | 82 Comentarii | 0 Vizualizari

În această dimineaţă, preşedintele Vladimir Voronin a acuzat oficial România că se află în spatele revoltelor de la Chişinău.

De asemenea, statul moldovean a introdus vizele pentru cetăţenii români. Voronin a adăugat că ambasadorul român în Moldova, Filip Teodorescu, şi Ministrul-consilier al Ambasadei, Ioan Gaborean, trebuie să părăsească Chişinăul în maximum 24 de ore. Ambii diplomaţi au fost declaraţi persona non-grata de către Voronin. Preşedintele moldovean a subliniat că autorităţile din Republica Moldova vor face uz de forţă în cazul în care la Chişinău se vor repeta evenimentele de ieri. „Am încercat să nu permitem vărsarea de sânge. Dar situaţia de ieri era una în care ar fi trebuit aplicată o astfel de soluţie. Dacă aşa ceva se va repeta, vor fi luate măsurile corespunzătoare. Puterea are toate motivele de a le lua, în conformitate cu legea ”, a declarat preşedintele Moldovei, la o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile, şi a adăugat că începe să-şi piardă răbdarea.

Aseară, şeful statului a catalogat protestul de la Chişinău drept "o operaţiune bine gândită şi bine organizată". Ministerul Afacerilor Externe al României a informat oficial că "pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmînat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi Ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore". România respinge acuzaţiile lui Voronin “Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat”, se arată în comunicatul Ministerului.

“Această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români”, continuă documentul.

În plus, Ministerul “consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin”.

România “nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni” şi “va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”.

Premierul Emil Boc a declarat, în cadrul conferinţei de presă susţinute la finalul şedinţei de Guvern, că acuzele Moldovei reprezintă "o provocare la adresa statului român". Potrivit acestuia, "este inadmisibil" ca autorităţile de la Chişinău să transfere României problemele interne cu care se confruntă.

"România nu va uza de reciprocitate în ceea ce priveşte personalul Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti", a menţionat primul-ministru.

"Acuzaţii determinate de panică" Preşedinţii comisiilor de politică externă din cele două Camere ale Parlamentului, Titus Corlăţean şi Borbély László, au respins "ferm", într-un comunicat de presă, "cuzaţiile conducerii comuniste din Republica Moldova la adresa României, "acuzaţii determinate de panică şi neputinţă, precum şi gesturile provocatoare, precum cel al declarării ca persona non-grata a ambasadorului român la Chişinău sau reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români".

"Facem un apel către puterea de la Chişinău să excludă folosirea unor mijloace nedemocratice împotriva cetăţenilor moldoveni şi partidelor de opoziţie, să promoveze dialogul politic şi conduita democratică în cadrul societăţii moldoveneşti, mai ales în momente de criză şi să respecte principiile de bună vecinătate şi normele democratice de tip european", au subliniat cei doi.

S-a intamplat in direct, la Realitatea TV! Rares Bogdan: Vor sa ma aresteze

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI