Voronin: România se află în spatele revoltei de la Chişinău | VIDEO

Voronin: România se află în spatele revoltei de la Chişinău | VIDEO

În această dimineaţă, preşedintele Vladimir Voronin a acuzat oficial România că se află în spatele revoltelor de la Chişinău.

De asemenea, statul moldovean a introdus vizele pentru cetăţenii români. Voronin a adăugat că ambasadorul român în Moldova, Filip Teodorescu, şi Ministrul-consilier al Ambasadei, Ioan Gaborean, trebuie să părăsească Chişinăul în maximum 24 de ore. Ambii diplomaţi au fost declaraţi persona non-grata de către Voronin. Preşedintele moldovean a subliniat că autorităţile din Republica Moldova vor face uz de forţă în cazul în care la Chişinău se vor repeta evenimentele de ieri.

„Am încercat să nu permitem vărsarea de sânge. Dar situaţia de ieri era una în care ar fi trebuit aplicată o astfel de soluţie. Dacă aşa ceva se va repeta, vor fi luate măsurile corespunzătoare. Puterea are toate motivele de a le lua, în conformitate cu legea ”, a declarat preşedintele Moldovei, la o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile, şi a adăugat că începe să-şi piardă răbdarea.

Aseară, şeful statului a catalogat protestul de la Chişinău drept "o operaţiune bine gândită şi bine organizată".

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Afacerilor Externe al României a informat oficial că "pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmînat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi Ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore".

România respinge acuzaţiile lui Voronin

“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat”, se arată în comunicatul Ministerului.

“Această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români”, continuă documentul.

În plus, Ministerul “consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin”.

România “nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni” şi “va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”.

Premierul Emil Boc a declarat, în cadrul conferinţei de presă susţinute la finalul şedinţei de Guvern, că acuzele Moldovei reprezintă "o provocare la adresa statului român". Potrivit acestuia, "este inadmisibil" ca autorităţile de la Chişinău să transfere României problemele interne cu care se confruntă.

"România nu va uza de reciprocitate în ceea ce priveşte personalul Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti", a menţionat primul-ministru.

  "Acuzaţii determinate de panică"

Preşedinţii comisiilor de politică externă din cele două Camere ale Parlamentului, Titus Corlăţean şi Borbély László, au respins "ferm", într-un comunicat de presă, "cuzaţiile conducerii comuniste din Republica Moldova la adresa României, "acuzaţii determinate de panică şi neputinţă, precum şi gesturile provocatoare, precum cel al declarării ca persona non-grata a ambasadorului român la Chişinău sau reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români".

"Facem un apel către puterea de la Chişinău să excludă folosirea unor mijloace nedemocratice împotriva cetăţenilor moldoveni şi partidelor de opoziţie, să promoveze dialogul politic şi conduita democratică în cadrul societăţii moldoveneşti, mai ales în momente de criză şi să respecte principiile de bună vecinătate şi normele democratice de tip european", au subliniat cei doi.

Totodată, ei solicită Guvernului Român să acţioneze în cadrul structurilor UE pentru reevaluarea situaţiei electorale şi post-electorale din Republica Moldova în urma informaţiilor şi probelor invocate de opoziţia politică moldoveană privind fraudarea alegerilor din această ţară.

Revoltele au fost plătite, acuză Voronin

Preşedintele Republicii Moldova a declarat că "sponsorii revoltelor" de la Chişinău au părăsit ţara şi că 118 organizatori ai violenţelor au fost arestaţi, potrivit RIA Novosti.

"Forţele de ordine au arestat 118 organizatori ai revoltelor de la Chişinău, iar sponsorii cei mai bogaţi au părăsit deja ţara", a anunţat el, în timpul întâlnirii cu reprezentanţii societăţii civile.

În opinia sa, "cei care fac aceste acte de vandalism nu sunt patrioţi, iar ţara nu are nevoie de vărsare de sânge".

Vize obligatorii pentru români

Potrivit agenţiei Ria Novosti, Republica Moldova a introdus regimul de vize pentru cetăţenii români. „Am luat hotărârea de a introduce vize pentru România”, a anunţat Voronin, în cadrul unei şedinţe de guvern. Însă, Ambasada României nu a fost informată oficial despre introducerea de către autorităţile moldoveneşti a sistemului de viză pentru cetăţenii români.

Cine este implicat

Potrivit unui oficial rus, citat de Jurnal de Chişinău, în Moldova sunt implicate serviciile secrete occidentale şi anumite forţe din România.

Şeful comisiei Dumei de stat pentru relaţii cu CSI, Aleksei Ostrovski, este de părere că autorităţile Moldovei trebuie să pună capăt tulburărilor de la Chişinău. Ostrovski a făcut o legătură directă între evenimentele de la Chişinău de influenţa unor forţe externe, şi anume de servicii speciale occidentale.

Un ajutor important este acordat şi de anumite forte din România, care vrea să înghită Moldova pentru a crea un nou stat în aceasta regiune, subliniată pagina electronică a surse citate.

Geoană: Se încearcă provocarea României

Liderul social-democraţilor a declarat, astăzi, că ţara noastră "trebuie să dea dovadă de reţinere şi prudenţă, dar şi de acţiune, având în vedere că autorităţile din Republica Moldova încearcă, prin acuzaţiile pe care le fac, să ne provoace".

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:27

CITIŢI TOTUL DESPRE EVENIMENTELE DE PESTE PRUT, ÎN CATEGORIA "REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU"  ŞI URMĂRIŢI FILMUL ZILEI DE ASTĂZI AICI.

CITIŢI ŞI: UE, Rusia şi România sunt îngrijorate

HORIA GHIBUŢIU: Jos comunismul, fraţilor!

ZI NEBUNĂ LA CHIŞINĂU

REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU|VIDEO + FOTO

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu "mână românească"

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei