Voronin acuza opozitia finantata "din Romania"

Voronin acuza opozitia finantata "din Romania"

Presedintele Republicii Moldova a declarat ca opozitia de dreapta blocheaza procesul de reglementare a conflictului transnistrean, informeaza agentia Infotag.

"Autoritatile de la Chisinau, cu exceptia colegilor mei, cu toate, pas cu pas, au intarit regimul transnistrean si pe separatistii din Transnistria, pretinzand ca doresc sa rezolve problema integrarii tarii", a declarat Voronin la 20 iulie, in cadrul emisiunii "Discutii cu presedintele tarii", difuzata de postul de televiziune NIT.

"Oponentii comunistilor nu au ce pune pe masa in calitate de plan de reglementare transnistreana. Ei nu il au si nu il vor avea. Ei au doar angajare. Si imediat cum noi ne apropiem de rezolvarea acestei probleme, incep strigatele despre tradare, ca strainii sa fie intimidati prin afirmatiile despre un anumit plan secret al lui Voronin pentru reglementarea transnistreana", a adaugat el, potrivit sursei citate.

El si-a reiterat convingerea ca rezolvarea conflictului transnistrean este posibila doar in formatul "5+2" - Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite, precum si Republica Moldova si Transnistria.

"Nu putem sa stam cu mainile incrucisate si sa nu luptam pentru unificarea tarii. Noi luptam pentru integrarea Moldovei si, ca raspuns, atragem criticile partidelor de dreapta", a adaugat Voronin, subliniind ca opozitia nu are propuneri pentru reglementarea diferendului.

Comentand pozitia oponentilor sai, presedintele Republicii Moldova a apreciat ca ei au "declansat acest conflict", vor fi mereu impotriva, pentru ca ei nu actioneaza independent, ci "actiunile lor sunt platite din exterior". "Oponentii isi joaca partida dupa notele si sarcinile puse de altii", a acuzat el.

Vladimir Voronin a subliniat ca orice plan ar avea cu omologul sau rus, Vladimir Putin, acesta va trebui prezentat Parlamentului si facut public. "Orice am incerca sa facem, oricum, eu trebuie sa vin in Parlament. Asa ca nu exista nici un plan secret de reglementare transnistreana", a spus acesta.

"La fel va fi si cu Transnistria. Am propus ca si conducatorul ei sa fie membru al Guvernului. Sper ca nu va fi liderul actual, ci un om normal si cu bun simt", a afirmat presedintele moldovean. El a apreciat ca ar putea sa existe o perioada de tranzitie, in care in stanga Nistrului deputatii vor trebui alesi separat.

"Structurile puterii din Rusia si Vladimir Putin, in primul rand, doresc foarte mult ca problema transnistreana sa fie rezolvata cu respectarea tuturor regulilor internationale, luand in calcul drepturile cetatenilor, in primul rand, din Transnistria si din Republica Moldova", a conchis Voronin.

Ne puteți urmări și pe Google News