Meteorologii sunt optimişti în ceea ce priveşte vremea în următoarele trei luni: temperaturi ce pot depăşi chiar 25 de grade Celsius în această lună, 20 de grade Celsius în noiembrie şi 15 grade Celsius în decembrie.

Pentru luna care începe astăzi sunt anunţate precipitaţii mai însemnate cantitativ decât normele climatologice ale acestei perioade din an, în cea mai mare parte a ţării. Iar a doua jumătate a lunii poate aduce surprize locuitorilor din regiunile nordice ale ţării: prima fulguială.

OCTOMBRIE: Temperaturile medii se vor încadra în normele acestei perioade, cu maxime cuprinse între 12 şi 22 de grade Celsius şi minime între 0 şi 10 grade Celsius. În cele mai calde zile ale lunii se poate ajunge chiar la temperaturi maxime de peste 25 de grade Celsius în sud-estul ţării.

Minimele termice vor coborî şi ele la -5 grade Celsius în cele mai reci nopţi, în regiunile nordice şi centrale. În astfel de condiţii, aceste zone sunt primele în care se vor înregistra condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol. De asemenea, în cea de-a doua parte a lunii, trecător, precipitaţiile pot fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare în regiunile nordice.

NOIEMBRIE: Această lună se încadrează în limitele normale de temperatură, având câteva excepţii în sudul ţării, unde, în cele mai calde zile, se vor înregistra temperaturi ce pot depăşi 20 de grade Celsius. La cealaltă extremă se situează depresiunile din centrul ţării, unde sunt aşteptate cele mai reci nopţi ale lunii, când temperaturile vor scădea sub -10 grade Celsius, în condiţiile în care normele climatologice ale temperaturilor minime se situează între -5 şi 5 grade Celsius.

Maximele termice normale ale acestei luni vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai mari decât normele climatologice în regiunile intracarpatice şi pe arii restrânse în rest. În partea a doua a lunii, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare în nordul ţării.

DECEMBRIE: În cele mai calde zile ale ultimei luni din an sunt aşteptate temperaturi maxime de până la 15 grade Celsius în regiunile sudice. În estul ţării, temperaturile vor depăşi regimul termic normal al lunii. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius, iar ale celor minime între -9 şi 2 grade Celsius.

În cele mai reci nopţi, temperatura va coborî sub – 15 grade Celsius în depresiunile din centrul ţării. Regimul pluviometric va fi în general normal în jumătatea de sud a ţării şi va prezenta o tendinţă de creştere în rest.