Ali Campbell a cântat la Sala Palatului împreună cu Dep Band, "noua mea formaţie", aşa cum a prezentat-o solistul. Aceştia au apărut alături de faimoasa voce a trupei UB40 şi în ultimul concert susţinut în România, cel de la Iaşi. A fost prima dată când melodiile celor de la UB40 au ajuns pe o scenă din România cântate de o variantă incompletă a trupei.

Formaţia iniţială a fost invitată să cânte la Cerbul de Aur în 2001 alături de alţi artişti de talie internaţională precum Cyndi Lauper sau INXS. Atunci, însă, cei opt prieteni din copilărie care au pornit cea mai de succes formaţie de reggae din Marea Britanie aveau o relaţie bună.

Ajuns în România miercuri, Ali Campbell a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a declarat că este bucuros să cânte în acest concert pus la punct de fundaţia FARA, o organizaţie care lucrează de 20 de ani pentru a-i ajuta pe copiii orfani din România.

Concert pentru puşti

Toate fondurile obţinute din vânzarea biletelor şi sponsorizări vor fi donate fundaţiei aflate sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, al actriţei Nicole Kidman şi al Alteţei Sale Regale Marina Sturdza. "Muzica reggae aduce oamenii împreună, este o muzică a colaborării şi cooperării şi, de aceea, abia aştept concertul", a spus Ali Campbell.

UB40 au devenit o emblemă a muzicii reggae. Au avut spectacole de succes până în 2008, când Ali Campbell a decis să încheie colaborarea cu ceilalţi membri ai formaţiei.

Artistul nu a dorit să vorbească prea mult despre neînţelegerile cu fratele său, Robin Campbell, chitarist în UB40, şi cu ceilalţi prieteni din copilărie. "Nu îmi este greu să cânt fără cei din UB40. Au trecut patru ani de la despărţire şi nu a fost o decizie de moment. Aceasta este formaţia mea de trei ani (Dep Band n.r.) şi abia aştept să cânt în această seară pentru ca românii să o vadă", a răspuns artistul când a fost întrebat cât de dificil a fost să părăsească UB40 şi să înceapă de la zero cu o nouă trupă.

UB40 îl are acum ca solist pe fratele mai mare al lui Ali Campbell, Duncan. Acesta a acceptat rolul la scurt timp după plecarea tumultoasă a fratelui său. Formaţia continuă, dar Ali Campbell spune că nu mai păstrează legătura cu nici unul din membrii UB40. "Eram toţi fraţi şi m-am simţit trădat", a declarat fosta voce a formaţiei reggae.

UB40 au cântat pentru ultima dată în variantă completă în Uganda, în faţa unui public format din 30.000 de oameni. Mulţi dintre ei nu ştiau că este pentru ultima dată când îl vor vedea pe Campbell alături de ceilalţi membri ai UB40. Cu câteva săptămâni înainte solistul anunţase că va părăsi trupa care l-a consacrat invocând "neînţelegeri cu managementul formaţiei". Pe de altă parte, ceilalţi membri dădeau vina pe cariera solo a lui Ali Campbell pentru divizarea trupei.

Împreună cu Campbell, a mai plecat din UB40 şi cel care cânta la clape, Mickey Virtue. Solistul UB40 a lansat până acum patru albume. Primul, "Big Love", a fost lansat în 1995, când încă lucra cu UB40. Al doilea, "Running Free", a fost mărul discordiei între cei opt componenţi ai formaţiei reggae. Campbell a promovat albumul printr-un turneu internaţional după despărţirea de cei cu care a cântat 30 de ani. Au urmat "Flying High" în 2009 şi albumul "Great British Songs", lansat anul trecut.

UB40 ÎN VARIANTA ORIGINALĂ

Cea mai de succes trupă de reggae din Marea Britanie

UB40 înseamnă 30 de ani de activitate, 24 de albume şi peste 70 de milioane de albume vândute. Au fost cei care au reinventat stilul reggae şi au schimbat faţa unor melodii celebre ca “I Got You Babe", piesă pe care cei din formaţie au refăcut-o în stilul propriu cu ajutorul membrei formaţiei The Pretenders, Chrissie Hynde.

Numele formaţiei provine de la un document care a fost emis de guvernul Marii Britanii în momentul lansării formaţiei, "Unemployment Benefit, Form 40". Cei opt membri aveau la momentul respectiv între 20 şi 25 de ani şi proveneau toţi din Birmingham.

În 1980 apare primul lor album, “Signing off", pe care este inclus şi primul single, "Food for Thought". Celebritatea a venit odată cu cover-ul după piesa lui Neil Diamond, "Red red wine". Versiunea lor din 1984 a ajuns pe primul loc în Noua Zeelandă, Olanda, Marea Britanie şi pe locul 34 în topul Billboard din Statele Unite.

În 1985 colaborează cu membra formaţiei The Pretenders, Chrissie Hynde pentru un cover al piesei "I Got You Babe". Continuă seria hit-urilor cu un alt cover, "Can’t Help Falling in Love with You", inclus pe albumul din 1993, "Promises and Lies".

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/zXt56MB-3vc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>