Vladimir Putin investeşte în sport pentru a aduce bani Rusiei

Vladimir Putin investeşte în sport pentru a aduce bani Rusiei

Ruşii vor să primească nota maximă pentru organizarea Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă din 2014. Până atunci, faţa oraşului Soci va fi transformată complet, nu doar pentru a găzdui olimpicii, ci şi pentru a-i primi pe participanţii la Cupa Mondială din 2018, aşa cum îşi doreşte premierul Vladimir Putin.

Un stadion central, un palat al sporturilor pe gheaţă şi un centru de patinaj sunt doar câteva exemple din cele 107 situri olimpice care vor fi construite la Soci până la începutul anului 2013.

Pentru ca sportivii să ajungă mai uşor în staţiunea Krasnaya Polyana, aflată la circa 40 de km de Soci, autorităţile vor construi şi o autostradă, cu 6 tuneluri, 36 de treceri de cale ferată şi 31 de poduri, notează The Voice of Russia, în ediţia electronică. Pe această autostradă se va putea circula atât cu maşina, cât şi cu trenul.

Ieri, premierul Vladimir Putin a însoţit delegaţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), condusă de preşedintele Jean-Claude Killy, care a inspectat stadiul lucrărilor de la Soci. Jean-Claude Killy s-a arătat foarte mulţumit de modul în care ruşii au abordat organizarea JO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot de numele lui Vladimir Putin se leagă şi organizarea unei curse de formula 1 la Soci, în 2014. Directorul executiv al Formulei 1, Bernie Ecclstone, a declarat de curând că va semna contractul în acest sens, de îndată ce documentul va fi parafat de o "persoană foarte importantă din Rusia", surse apropiate procesului afirmând că este vorba de Vladimir Putin.

Premierul doreşte ca Rusia să fie gazdă şi sportivilor care vor participa la Cupa Mondială din 2018, unul dintre punctele fierbinţi urmând să fie stadionul olimpic din Soci. Cea mai scumpă Olimpiadă de iarnă

Pentru Olimpiada din 2014, Rusia va beneficia de fonduri în valoare de peste 9,2 miliarde de euro, ceea ce o face cea mai scumpă Olimpiadă de iarnă din istorie. Doar pentru organizarea JO de la Beijing s-au alocat mai mulţi bani, respectiv peste 27 de miliarde de euro, în vreme ce pentru organizarea JO de la Atena s-a alocat aceeaşi sumă.

Marile grupuri industriale din Rusia şi-au manifestat interesul de a contribui la buna desfăşurare a JO. Preşedintele Companiei de Căi Ferate din Rusia, Vladimir Yakunin, a declarat că societatea pe care o conduce va face investiţii de circa 100 de milioane de euro.

Avânt pentru turism şi imobiliare

În 2014, numai puţin de 300.000 de turişti sunt aşteptaţi să viziteze oraşul Soci în timpul olimpiadei. Pentru cazarea lor, vor fi disponibile mai multe de 196.000 de camera de hotel.

De asemenea, preţul proprietăţilor din zona oraşului Soci a crescut substanţial. Potrivit unei analize realizate de Cushman&Wakefield, cei care vor să îşi cumpere o proprietate în Soci trebuie să fie dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar decât dacă ar vrea să deţină un petec de pământ în Moscova.