Viteza cu care mănâncăm ne influenţează greutatea

Viteza cu care mănâncăm ne influenţează greutatea

Servirea meselor în mare viteză dublează riscul de a deveni supraponderali, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii japonezi şi publicat în British Medical Journal.

Oamenii de ştiinţă au luat în calcul obiceiurile alimentare ale 3000 de persoane şi au analizat legătura existentă între viteza cu care se consumă alimentele, senzaţia de saţietate şi obezitate.             Doar jumătate din cei 3.000 de voluntari au declarat că au tendinţa de a mânca foarte repede. Comparativ cu persoanele care mănâncă încet, bărbaţii care consumă rapid alimente au cu 84% mai multe şanse să devină supraponderali, procentul fiind similar şi în cazul femeilor. În plus, persoanele care mănâncă de fiecare dată până ce se satură au de trei ori mai multe şanse să devină obeze.             Semnale pentru stomac

Profesorul Ian McDonald de la Universitatea din Nottingham consideră că există mai multe motive pentru care consumul de alimente în mare viteză poate dăuna sănătăţii. El crede că acest obicei alimentar poate să interfereze cu sistemul nervos, care informează creierul în legătură cu momentul în care trebuie să transmită comenzile de încetare a procesului de hrănire, deoarece stomacul este deja plin.             Modul de consumare al alimentelor este un obicei care se deprinde în copilărie sau care poate fi moştenit. Persoanele care mănâncă repede îşi pot schimba acest obicei, deşi nu cu foarte mare uşurinţă, potrivit lui McDonald.             Un studiu separat, realizat de cercetătorii australieni, a stabilit că, până recent, mecanismul prin care oamenii câştigă în greutate a reprezentat un avantaj evolutiv care a ajutat omenirea să supravieţuiască şi să asimileze cât mai multă hrană în perioadele cu resurse limitate.

Sursa: Mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News