Evenimentul Zilei > Actualitate > West Nile a ucis 14 oameni în Grecia. Noi cazuri în România
West Nile a ucis 14 oameni în Grecia. Noi cazuri în România

West Nile a ucis 14 oameni în Grecia. Noi cazuri în România

Numai în ultimele zile 32 de persoane au ajuns la spital în Grecia după ce au contractat virusul West Nile, transmis de ţânţari. Opt dintre ei sunt la terapie intensivă. În ţara noastră sunt confirmate până în prezent un număr total de 15 infecţii, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătăţii.

Astfel, la cele 7 cazuri confirmate la începutul acestei săptămâni, se adaugă confirmarea a 2 cazuri din lotul 1 de investigaţii (din cele aflate luni, 30 august în curs de evaluare) şi încă 6 cazuri noi, confirmate până în prezent, se arată în comunicatul Ministerului.
Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea:
– Dolj – 1 caz
– Alba – 1 caz
– Buzău – 1 caz
– Cluj- 1 caz
– Ialomiţa -1 caz
– Galaţi- 1 caz
– Sibiu- 1 caz
– Municipiul Bucureşti – 1 caz
– Teleorman – 1 caz
– Mureş – 2 cazuri
– Constanţa – 4 cazuri
Jucător de oină, infectat cu West Nile
În Buzău, un jucător de oină în vârstă de 18 ani, din echipa de oină din Râmnicu Sărat, a fost depistat cu virusul West Nile. Tânărul s-a aflat în luna august în cantonament la Constanţa, timp în care a fost cazat la liceul agricol din localitate.
În prezent, el se află internat la Secţia Boli Contagioase a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.
Cazuri noi şi la Constanţa
În judeţul Constanţa au fost confirmate 3 noi cazuri de neuroinfecţie cu virusul West Nile la persoane adulte, cu vârsta cuprinsă între 22, 39, respectiv 68 de ani, din localităţile Năvodari, Cumpăna şi Cobadin.
Bolnavii sunt internaţi la Spitalul de boli infecţioase Constanţa, sub tratament de specialitate, cu evoluţie favorabilă. Probele prelevate de la pacienţi la începutul acestei săptămâni au fost trimise la Institutul Naţional Cantacuzino Bucureşti, care a confirmat astăzi diagnosticul de neuroinfecţie cu virusul West Nile. (Feri Predescu)
În prezent, există în investigare clinică, epidemiologică şi de laborator alte 2 noi cazuri probabile.
 
Starea de sănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate este bună, iar un număr de 5 pacienţi au fost externaţi până în acest moment. Nu au mai fost înregistrate decese.
Nu există risc de epidemie în România
Şi în ţara noastră, doi români au murit după ce au contractat virusul West Nile, transmis de ţânţari, însă specialiştii susţin că nu există pericol de epidemie.
Victimele virusului sunt doi bătrâni. Unul dintre ei, în vârstă de 75 de ani, este din Bucureşti, din Sectorul 4. Cel de-al doilea deces a avut loc în judeţul Constanţa, la o persoană de 79 de ani.
Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel a dat asigurări că în ţara noastră nu există riscul unei epidemii cu virusul West Nile. Potrivit acestuia, populaţia s-a imunizat în 1996, la prima epidemie.
Alertă în Grecia
Până acum 14 oameni au murit în Grecia şi 142 s-au îmbolnăvit, potrivit oficialilor eleni, citaţi de CNN. Virusul West Nile este transmis de ţânţari sau prin transfuzii de sânge.
Acesta este şi motivul pentru care autorităţile au interzis donaţiile de sânge timp de o lună în regiunile unde există pericol.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: